Je krize, uznali v ČEZ, příští rok si nezvýší platy

jem
25. 11. 2009 17:25
Původně dohodnuté zvýšení platů zaměstnanců se nekoná

Praha - Platy zaměstnanců energetické společnosti ČEZ zůstanou v příštím roce beze změny. Vyplývá to z nedávno vyjednané kolektivní smlouvy.

Původní kolektivní smlouva předpokládala minimální zvýšení mezd v příštím roce o 4,1 procenta. Informoval o tom server deníku E15.

"Vyjednávací týmy zvážily dopady hospodářské recese a výzvy, které má ČEZ před sebou při plnění akcionáři očekávaných hospodářských výsledků. Dohodly se proto, že v roce 2010 zůstane zachována stávající úroveň základních tarifních a smluvních mezd," uvedla pro E15 mluvčí firmy Eva Nováková.

Podle analytika Patria Finance Jiřího Fišera není krok ČEZu nijak překvapivý a odpovídá současné ekonomické situaci. Snížení cen elektrické energie totiž ČEZ postihne nejen v příštím roce, ale i v dalších letech.

"Po zdanění by to bylo zhruba kolem 830 milionů, je 537 milionů kusů akcií. Takže při zachování mezd na současné úrovni a za těchto odhadů by to mělo dopad do čistého zisku kolem plus 800 milionů korun, tedy 1,50 koruny na akcii," vypočítal Fišer.

 

Právě se děje

Další zprávy