Komando z Bruselu: ČEZ prověřují muži bez masek

Johanna Grohová
25. 11. 2009 18:01
Pokuta, která může potkat české energetické firmy, by šla do miliard korun.
Komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová z Nizozemska a Slovák Ján Figeĺ, který má na starosti vzdělávání.
Komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová z Nizozemska a Slovák Ján Figeĺ, který má na starosti vzdělávání. | Foto: Ondřej Besperát

Brusel, Praha (Od naší spolupracovnice) - O zátahu v sídle ČEZ a dalších českých firmách rozhodla v Bruselu nejvyšší šarže. Příkaz k razii na popud generálního ředitelství pro hospodářskou soutěž Evropské komise podepsala Špidlova kolegyně z evropské "vlády" komisařka Neelie Kroesová.

Vedení komise odmítlo redakci Aktuálně.cz potvrdit, zda se regulátoři do vyšetřování pustili na základě stížnosti skupiny Czech Coal, která je konkurentem ČEZ a J&T a s těmito společnostmi vede nepokrytou obchodní válku.

Mluvčí komisařky Jonathan Todd podotkl, že komise už řadu let sleduje protikonkurenční chování na evropském energetickém trhu - včetně České republiky. "Panují obavy z vytěsňování konkurence a tedy i tlaku na ceny na trhu s energiemi," řekl Todd.

A dodal, že "k podobným krokům se komise odhodlá jen tehdy, pokud má závažné důvody".

Členové komanda s odkrytou tváří

U razií podobných té, kterou Brusel spustil v úterý ráno v sídle ČEZ, komise vždy spolupracuje s místními úřady. Zásahové jednotce Evropské komise zajišťují to základní: že je kontrolovaná společnost vůbec pustí dovnitř.

Do akce proti ČEZ a J&T bylo zapojeno několik desítek inspektorů. Podle mluvčího Todda jsou to "vysoce kvalitní experti, které komise zaměstnává". Akce se vždy účastní v civilním oblečení, vždy bez kukel znemožňujících identifikaci. Jsou cvičeni v dohledávání dat, mají zkušenosti z oblasti informačních technologií, ale také třeba ve snímání otisků prstů.

Jejich přesnou identitu komise vždy tají, aby se nedostali pod tlak a nebyli ovlivňováni.

Brusel ;bude nyní několik měsíců hodnotit zadržené materiály a může si vyžádat další informace. V případě, že shledá důkazy pro své podezření, zašle společnosti "formální prohlášení o výhradách".

Pokuta v miliardách

V případě, že je Evropská komise přesvědčena o antimonopolním chování firmy, vyzve ji, aby změnila své chování. Sama může uložit pokutu ve výši 10 procent z obratu firmy. V případě ČEZ jde tedy o částku kolem 11 miliard korun.

Dotyčná společnost má právo se odvolat odvolat u evropského soudu.

Evropská komise se v minulých letech snažila sledovat a tvrdě zasahovat v případě porušování hospodářské soutěže v oblasti energetiky. V roce 2007 zveřejnila výsledky rozsáhlého šetření v tomto sektoru. V závěrech se píše, že spotřebitelé a podniky platí příliš vysoké ceny v důsledku neúčinného a drahého trhu s energiemi. Hlavní obavy vzbuzuje "koncentrace trhu". Podle komise je proto zásadně nutné prověřovat "spojování podniků", aby se situace nezhoršovala.

Evropská komise uskuteční zhruba deset podobných razií do roka.

 

Právě se děje

Další zprávy