Stát brzdí podporu sluneční energie, cena klesne

Ekonomika Ekonomika
25. 11. 2009 12:07
Garantované výkupní ceny budou klesat i v dalších letech.
Instalace zdroje 100% čisté ekologické energie.
Instalace zdroje 100% čisté ekologické energie. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Energetický regulační úřad sníží výkupní cenu elektřiny vyrobenou ze Slunce. Od 1. ledna příštího roku klesne přibližně o pět procent.

Od doby, co se stát rozhodl podporovat obnovitelné zdroje energie, je to první větší „zpátečka", kterou ve své politice zařadil. Ne proto, že by energii vyrobenou ve fotovoltaických panelech chtěl postupně přestat podporovat, ale proto, že tento druh energie příliš zvýhodnil před jinými.

Zatímco tržní cena elektřiny se pohybuje kolem dvou korun, regulačním úřadem nařízená výkupní cena je skoro 13 korun. Nyní klesne na 12,25 u malých elektráren, zatímco u větších zařízení bude 12,15 korun za megawatthodinu.

"Energetický regulační úřad využil maximální míru snížení, kterou mu současná legislativa umožňuje. Tento krok se očekával, je výsledkem sílícího tlaku státních orgánů na snížování cen energie z fotovolaických elektráren. Pro další vývoj v tomto odvětví však bude rozhodující osud vládní novely, která má umožnit ještě větší snižování výkupních cen," řekl řekl Michal Hrnčíř z advokátní kanceláře Ambruz & Dark.

Foto: Petr Myška
Čtěte také:
Solární elektrárny zachvátil nevídaný boom
Podívejte se, jak ČEZ stavěl velkou solární elektrárnu
Přijďte k nám stavět solární elektrárny, lákají Italové
Slunečních elektráren je moc, úřad chce omezit podporu

Fischerova vláda minulý týden schválila novelu zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, připomíná agentura ČTK. Zákon počítá s tím, že až do roku 2011 bude výkupní cena klesat dál, a to i o více než pět procent.

Výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky jsou garantované na 15 let, přičemž díky současným technologiím je v některých případech návratnost investice pouhých pět let. Technologický vývoj snížil cenu fotovoltaických panelů o více než 40 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy