Češi si zvykli platit kartou, mají jich už 9,1 milionu

jem
23. 11. 2009 15:30
Lidé častěji platí platební kartou i menší částky a o kreditní karty už nestojí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Počet platebních karet vydaných v České republice za uplynulých 12 měsíců stoupl o 154 tisíc. Celkem jich Češi vlastní už 9,1 milionu. Naopak počet kreditních karet se snížil na 1,24 milionu. Vyplývá to ze zprávy Sdružení pro platební karty.

Spolu se zvýšením celkového počtu platebních karet se mění i způsob jejich využívání.

Lidé častěji namísto výběru hotovosti platí rovnou u prodejce. Navíc si stále více klientů bank zvyká hradit bezhotovostně i menší částky. Platit kartou lze v rámci České republiky přibližně na 60 tisících místech.

Transakce provedené kartou už přesahují částky vybrané v bankomatech. Jednoduše řečeno: převládá bezhotovostní platební styk. Například ve třetím čtvrtletí přesáhl počet transakcí u obchodníků 50 milionů, zatímco počet transakcí v bankomatech činil přibližně 39 milionů.

Rovněž způsob vybírání z bankomatů se mění. Lidé vybírají častěji a po menších částkách.  "Platební karty jsou výrazněji používané i pro menší platby, a to nejen v důsledku ekonomické situace. Klesají jak průměrná výše výběru z bankomatu tak průměrná platba kartou u obchodníka.

Na druhou stranu roste výrazněji počet transakcí provedených v obchodním místě na úkor výběrů hotovosti z bankomatů," uvedl výkonný ředitel sdružení Roman Kotlán.

Tuzemské banky byly nuceny kvůli před pár dny nuceni kvůli úniku dat ve Španělsku v posledních týdnech zablokovat přes 10 tisíc platebních karet. Předseda bezpečnostního výboru Sdružení bankovních karet, ale majitele karet uklidňuje.

"Je třeba zdůraznit, že finanční prostředky klientů nejsou v žádném případě ohroženy, neboť i v případě zneužití jim jejich vydavatelská banka ztrátu plně nahradí," uvedl předseda Bezpečnostního výboru SBK Karel Kadlčík.

Budoucnost karet je "bez kontaktu"

Dalšímu rozvoji trhu s bankovními kartami podle předsedy sdružení Františka Jungra přeje stále větší počet karet s multifunkčními čipy, které rozšiřují možnosti využití karty.

Budoucnost vidí Jungr také v bezkontaktních technologi. "Má ideální možnost uplatnění u maloobjemových plateb rychlého občerstvení, dopravě, sportu a kultuře. Velkou dynamiku pro kartové platby slibuje i nadále internet," uvedl ve zprávě.

 

Právě se děje

Další zprávy