Cestovky už musejí přiznat předem celkovou cenu zájezdů

Ekonomika Ekonomika
21. 11. 2009 8:23
Kanceláře musejí dopředu oznámit cenu se všemi poplatky, výjimkou jsou víza a pojištění
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Pokud se vydáte na dovolenou s cestovní kanceláří, už by se Vám nemělo stávat, že bude žádat více peněz, než bylo původně uvedeno v prospektu nebo katalogu.

Už by nemělo být třeba složitě sčítat, kolik vlastně výlet stojí. Respektive o kolik víc, než činí základní částka, uváděná kanceláří.

Všechny cestovní kanceláře v České republice už nyní musí bez výjimky nově vždy uvádět konečnou cenu zájezdu. Tedy součet všech položek, které jsou součástí ceny zájezdu.

Uvedl to v prohlášení viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Podle něj se asociace dohodla na přesném znění zákona s Ministerstvem financí.

Tomio Okamura.
Tomio Okamura. | Foto: Vojtěch Marek

"Klient tak bude vždy informován o celkové ceně zájezdu a nemusí tak složitě sčítat jednotlivé rozdělené položky. Platí to jak pro tištěné katalogy, tak pro internetovou nabídku. Do celkové ceny zájezdu musí cestovní kanceláře nově zahrnout všechny předpokládané a nevyhnutelné částky a složky zájezdu včetně palivových příplatků či letištní taxy," uvedl Okamura.

Výjimkou jsou prý poplatky za víza a pojištění. Ty do celkové ceny zahrnuty být nemusí.

Zákon vstoupil v platnost 18.listopadu. Za jeho porušení hrozí cestovním kancelářím pokuta až milión korun.

V katalozích, vytištěných na papíře, se však letos změna ještě neobjeví. Cestovky, které své katalogy vytiskly ještě před 18.listopadem, je mohou zatím používat


 

Právě se děje

Další zprávy