Orco padalo do ztráty pomaleji. Jeho akcie rostly

Ekonomika Ekonomika
20. 11. 2009 13:45
Orco letos prodělalo 5,2 miliard. Dařilo se mu však snížit provozní náklady.
Projekt Bubny měl být vlajkovou lodí za 15 miliard. Co bude dál?
Projekt Bubny měl být vlajkovou lodí za 15 miliard. Co bude dál? | Foto: Orco group

Praha - Burza zřejmě developerskému gigantu Orco věří. Stačilo, aby developer, který se již půl roku potácí na okraji propasti, oznámil zpomalení svého pádu a jeho akcie na pražské burze vystoupaly o jedenáct procent. Dopoledne cena jedné akcie Orco vystoupala na 215, 50 koruny, tedy nejvýš za více než měsíc.

Ztráta společnosti, kterou francouzský majitel založil v Praze, se za tři čtvrtletí letošního roku prohloubila na 201,2 milionu eur, tedy v přepočtu na 5,2 miliardy korun. Hlavní podíl na vysoké ztrátě mělo přecenění portfolia Orca, které snížilo hodnotu nemovitostí v jeho majetku z 2,1 miliardy eur na 1,8 miliard.

Tržby, které dosáhly 4,8 miliard korun, byly o něco nižší než očekávání analytiků i trhu. Za stejné období před rokem utržilo Orco o miliardu korun víc. Přesto odborníci nad ohroženým gigantem ještě zdaleka nelámou hůl.

"Na provozní úrovni byla dosažena ztráta 249 milionu eur, která je nižší než naše očekávání i očekávání trhu. Po očištění o přecenění portfolia by na provozní úrovni byl dosažen zisk 3 miliony eur," upozornil Patrick Vyroubal, analytik společnosti Atlantik FT.

Poukázal také na to, že se Orcu dařilo snižovat provozní náklady. Personální náklady stlačilo o 24 procent a ostatní provozní náklady o 20 procent. To podle expertů dokazuje, že se Orco daří úspěšně restrukturalizovat.

Navíc se zpomalil propad, ve třetím čtvrtletí už developer prodělal "jen" 35 milionů korun. Od letošního března je Orco v soudní ochraně před věřiteli, v září se mi ji podařilo prodloužit až do března příštího roku. Dluhy firmy dosahují podle ČTK 50 miliard korun.


 

Právě se děje

Další zprávy