Krize budí touhu po "rychlých penězích". Lidé podvádí

jem
19. 11. 2009 16:40
Pojišťovny zjistily, že se lidé v době ekonomické krize častěji uchylují k pojistným podvodům.
Pojišťovny řeší letos mnohem víc podezřelých požárů než v minulosti. Ilustrační foto.
Pojišťovny řeší letos mnohem víc podezřelých požárů než v minulosti. Ilustrační foto. | Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Praha - Rychlou a snadnou cestu z krize hledá v Česku stále víc lidí. K jejich smůle se ji pokoušejí nepříliš obratně najít v pojistných podvodech. Pojišťovny jich letos odhalily rekordní počty. Zjistila to ČTK v anketě mezi pojišťovnami.

Počet odhalených pojistných podvodů v České republice stoupá od začátku krize. Letos jich bylo odhaleno víc než za celý minulý rok. Pojišťovny se domnívají, že za tím stojí právě hospodářská krize.

"Stále roste počet pokusů o pojistný podvod. Trendem roku 2009 jsou zřejmě i kvůli hospodářské krizi požáry, kterých jsme letos prověřovali podstatně více než v předchozích letech," řekl mluvčí pojišťovny Milan Káňa

Za prvních devět měsíců letošního roku odhalila Česká pojišťovna pojistné podvody v hodnotě 203 milionů korun a v této souvislosti prošetřovala téměř 900 podezřelých případů. Za celý rok 2008 to bylo 703 případů za 274 milionů korun.

Pojišťovna Kooperativa za devět měsíců letošního roku odhalila 250 pojistných podvodů, čímž zabránila neoprávněnému vyplacení 82 milionů korun. V porovnání s rokem 2008 to znamená přibližně patnácti procentní nárůst uchráněné hodnoty. Celkem Kooperativa prověřovala přes 400 podezřelých případů.

Tradičně nejčastěji se pokusy o pojistné podvody týkají pojištění majetku, typicky pak motorových vozidel. Nejvíce případů bylo zaznamenáno v Praze, v Karlovarském a v Libereckém kraji. Naopak nejméně pokusů o pojistný podvod bylo odhaleno ve Zlínském kraji a na Vysočině.

Za pojistný podvod přitom může případnému pachateli hrozit až dvanáct let vězení.

 

Právě se děje

Další zprávy