Slovensko zas porazí Česko. V růstu po krizi

Tomáš Fránek
19. 11. 2009 11:49
Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj vylepšila předpověď růstu ekonomik vyspělých zemí
Foto: Radek Pecák

Paříž/Brno - Českou ekonomiku čekají lepší časy v roce 2011, kdy by se měl výrazněji zrychlit její růst. Na slovenský hospodářský rozvoj to ale stačit nebude.

Ve svém novém pololetním výhledu to dnes uvedla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). V příštím roce česká ekonomika stejně jako slovenská povyroste o dvě procenta. V roce 2011 ale už slovenská ekonomika má růst výrazně rychleji než česká.

Slovensko předčí Česko

OECD je v předpovědích vývoje české ekonomiky optimističtější než tuzemské instituce. Česká národní banka tak očekává v nové prognóze pro příští rok růst hrubého domácího produktu (HDP) o 1,4 procenta.  Ministerstvo financí v nejnovější makroekonomické prognóze z konce října očekává příští rok růst české ekonomiky o 0,3 procenta.

Experti OECD Česko ale znovu varovali před dalším zvyšováním dluhů státu. Podle OECD českým vládám po dvou podpůrných balíčcích již nezbude prostor pro další zvyšování výdajů a rozpočtového deficitu.

A problémy českého rozpočtu budou dlouhodobě brzdit rozsáhlé nevyřešené výdajové problémy ve zdravotnictví, sociální oblasti a důchodovém systému.

Český růst, který má být v roce 2001 2,8 procenta, ale nemá stačit na ekonomický rozvoj Slovenska. Pro Slovensko odhaduje OECD v roce 2011 totiž výrazné urychlení ekonomického růstu na 4,2 procenta. Země bude těžit zejména ze zlepšení světového obchodu a obnovení přílivu přímých investic. Podobně jako Česko ale musí hlídat dluhy státu.

Ekonomiky světa porostou

OECD vylepšilo i předpověď pro ekonomiky 30 zemí vyspělého světa příští rok vzrostou o 1,9 procenta. Experti ale také říkají, že po letošním propadu o 3,5 procenta bude situace nestabilní.

"Ve většině ekonomik OECD bude růst pravděpodobně kolísat kolem skromné úrovně," uvedl k výhledu hlavní ekonom OECD Jorgen Elmeskov. "Až později se stane oživení dostatečně silným na to, aby začalo snižovat nezaměstnanost," dodal.

Spojené státy, které jsou největší ekonomikou světa, po růstu o 2,4 procenta v roce 2010 další rok expanzi mírně zrychlí na 2,8 procenta. Země eurozóny posílí příští rok jen o 0,9 procenta, další rok však porostou o 1,7 procenta.

Růst největších světových ekonomik předpovídají i další experti. Německá ekonomika po letošním propadu o pět procent zaznamená příští rok růst o 1,6 procenta. Předpověděla to minulý týden skupina vládních ekonomických poradců známá jako "rada pěti moudrých"

 

Právě se děje

Další zprávy