MMF tuší, že banky v Evropě maskují své potíže

Ekonomika Ekonomika
17. 11. 2009 18:09
Banky využívají měkčí pravidla k tomu, aby nadhodnotily své výsledky
Foto: Reuters

Brusel, Londýn - Mezinárodní měnový fond a Evropská banka pro obnovu a rozvoj upozorňují, že mezinárodní banky působící ve střední a východní Evropě mají lepší výsledky, než by v časech krize bylo přirozené. Podle těchto uznávaných institucí totiž banky vlastnící v Česku například Českou spořitelnu, ČSOB nebo Komerční banku, odkládají přiznávání ztrát ze špatných úvěrů.

To se jim v dalších letech může vymstít, varoval podle agentury ČTK na bankovní konferenci ve Vídni poradce MMF Christoph Rosenberg.

Všechny banky působící v Česku, jejiž majitelé jsou z jiných zemí EU, oznámily v posledním čtvrtletí mnohem lepší výsledky, než se čekalo. Jen málo z nich vykáže ztrátu, třebaže objemy špatných úvěrů v regionu v důsledku těžké recese prudce vzrostly.

Banky ve střední a východní Evropě využívají místních mírnějších účetních pravidel, aby si v letošním roce odsunovaly do rezerv proti špatným dluhům co nejméně peněz, řekl Rosenberg. Díky tomu pak mají letos opticky lepší zisky, uvedl.

"Existuje podezření, že banky si dělají z půjček 'evergreeny'," řekl Rosenberg.

V určité chvíli však tato praxe bude muset přestat. "Dlouhodobě neslouží zájmům finančního sektoru prodlužovat život neživotaschopným bankám nebo podnikům," řekl Rosenberg. Upozornil, že MMF pokládá rizika firemního refinancování v regionu za stále velmi vysoká.

 

Právě se děje

Další zprávy