Průměrný plat teď koupí 12x víc dolarů, než v roce 1989

jem
16. 11. 2009 16:45
Zatímco po revoluci nám vystačila průměrná mzda na necelou stovku amerických dolarů, dnes si za ni pořídíme více než tisíc.

Praha - Češi si mohou za průměrnou mzdu koupit asi 1 200 dolarů. Krátce po revoluci by jich koupili sotva stovku.

Podobně by tomu bylo i u německé marky. Kdyby ještě existovala, kupovali bychom ji nyní asi za 13 korun, zatímco na začátku 90. let nás stála osmnáct korun.

Pokud budeme vývoj kurzu koruny počítat v eurech, dojdeme k výsledku, že si koupíme desetkrát více eur, než bychom mohli před dvaceti lety. Tedy za předpokladu, že by euro před 20 lety již existovalo. Vyplývá to z analýzy společnosti Citco-finanční trhy.

Koruna, která se ve světě řadí k silnějším a stabilním měnám, prošla za posledních dvacet let bouřlivým vývojem. V roce 1990 se uskutečnila devalvace uměle nadhodnocené koruny o více než 86 procent až na 28 Kč za dolar, nicméně podniky ani soukromé osoby s korunou nadále nesměli obchodovat.

Vnitřní směnitelnost koruny byla povolena až v roce 1991. Na devizových trzích se ale koruna neobchodovala, byla pevně navázána na měnový koš pěti měn (americký dolar, německá marka, rakouský šilink, švýcarský frank a francouzský frank) s centrální paritou na úrovni 28 korun za dolar.

Měnový koš byl v roce 1993 zredukován jen na německou marku a americký dolar. Podle toho, jak se tyto měny obchodovaly na světových trzích, pak centrální banka stanovila kurz koruny.

Ve stejném roce v souvislosti s rozdělením Československa vznikla česká a slovenská koruna. Směnitelnou se česká koruna stala až v roce 1995. Zatím posledním mezníkem naší měny bylo uvolnění kurzu koruny v roce 1997. Od té doby její kurs ovlivňuje nabídka a poptávka.

 

Právě se děje

Další zprávy