Francouzský Alstom v Brně propouští, lidé hrozí stávkou

Ekonomika Ekonomika
16. 11. 2009 13:39
Odbory chtějí odstupné ve výši 24 měsíčních platů a zaplacení rekvalifikačních kurzů
Rychlovlak "dělají" vysoce výkonné motory, větší kola, nízká váha náprav a článková konstrukce, jejíž výhodou je menší počet podvozků, váha, ale i bezpečnější pohyb cestujících. A zejména rychlodráhy...
Rychlovlak "dělají" vysoce výkonné motory, větší kola, nízká váha náprav a článková konstrukce, jejíž výhodou je menší počet podvozků, váha, ale i bezpečnější pohyb cestujících. A zejména rychlodráhy... | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Vedení francouzského koncernu Alstom čeká těžké vyjednávání se zaměstnanci brněnského závodu firmy.

Alstom v Brně propustí asi 400 zaměstnanců a ti nechtějí odejít jenom tak. Odbory už zveřejnily, že požadují i na české poměry neobvykle vysoké odstupné - odboráři chtějí prosadit odstupné 24 měsíčních platů a zaplacení rekvalifikačních kurzů.

"Vyjednávání budou tvrdá," řekl šéf odborů Jaromír Machala s tím, že  v úvahu připadá i zablokování odvozu zakázek z areálu firmy nebo vyjednávání na úrovni Evropské unie. Jednání začnou ve středu.

Alstom oznámil, že v Brně ukončí výrobu kotlů. V Brně zůstane servis pro Česko a Slovensko. "Z důvodu finanční a ekonomické situace v sektoru výroby energie a dlouhodobé absence výrobní náplně po létu 2010 je zřejmé, že s pokračováním výroby kotlů v tomto závodě se dále nepočítá," uvedl manažer firmy Jiří Filip.

Odstupné 24 měsíčních platů je i podle odborářů v Česku nadstandardní. Agentura ČTK napsala, že například společnost Siemens Kolejová vozidla, která letos v říjnu propustila z pražského závodu Zličín všech zhruba 1000 zaměstnanců, vyplatila odstupné ve výši 16 platů.

Z Mohelnického závodu Siemens Elektromotory odešlo kvůli poklesu výroby počátkem dubna zhruba 600 lidí, v závislosti na počtu odpracovaných let dostali odstupné v rozmezí od tří do osmi průměrných měsíčních platů. Půlroční odstupné dostali lidé propuštění letos ze zábřežského závodu Siemens NST Trutnov.

 

 

Právě se děje

Další zprávy