Inflace v Unii zrychluje růst, v eurozóně zpomalila pád

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 11. 2009 12:00
Inflace začne v eurozóně pomalu růst až s koncem roku
Unie už pomalu vybředává z recese.
Unie už pomalu vybředává z recese. | Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Růst spotřebitelských cen v zemích Evropské unie se v říjnu zrychlil. I když v eurozóně  v meziročním srovnání ceny dál klesaly, a to o 0,1 procenta, za celou sedmadvacítku vzrostly o 0,5 procenta. Údaje dnes zveřejnil Eurostat.

Nejnovější data tak potvrzují prognózy odborníků, že soustavný propad cen v eurozóně s koncem roku nahradí mírný růst. A srovnání s předcházejícím měsícem tomu nasvědčuje.

"Při meziměsíčním srovnání spotřebitelské ceny v eurozóně zaznamenaly v říjnu nárůst o 0,2 procenta poté, co předešlý měsíc stagnovaly. Tento růst je pozitivní a lze jej připsat na vrub rostoucí ekonomice eurozóny, která si ve třetím čtvrtletí mezikvartálně připsala 0,4 procenta," uvedl Robin Koklar, analytik burzovní společnosti Fio.

Růst cen má zrychlit v celém společenství. Loni ve stejném období byla v eurozóně míra inflace 3,2 procenta, v celé Unii pak 3,7 procenta. Krize ale růst cen zastavila a křivku obrátila v klesání.

Nyní nastává opětovný návrat k postupnému růstu. "Eurozóna se technicky vymanila z recese ve třetím kvartálu letošního roku, proto očekáváme v blízké době návrat k meziroční inflaci i přes zvyšující se nezaměstnanost," předpovídá Koklar.

 

Právě se děje

Další zprávy