Recese stále tlačí ceny v průmyslu i zemědělství dolů

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 11. 2009 9:42
V říjnu sice pokles cen zpomalil, ale zatím se podle expertů nezvrátí
Cena prací ve stavebnictví klesla nejméně, meziročně dokonce mírně vzrostla. Ale málo.
Cena prací ve stavebnictví klesla nejméně, meziročně dokonce mírně vzrostla. Ale málo. | Foto: Karel Toman

Brno - Opět o něco níž zatlačila recese ceny, za které prodává zemědělství a průmysl své výrobky. Nižší než před měsícem byla v říjnu i cena stavebních prací. Informoval o tom Český statistický úřad.

Podle jeho údajů klesly ceny zemědělských výrobků od září o 1,6 procenta, v porovnání s loňským rokem dokonce o 19,3 procenta.

Průmysl snížil ceny, za které prodával své výrobky, o 0,2 procenta za měsíc, ve srovnání s loňským říjnem pak o 4,6 procenta. Propad je menší než v září, které meziročně snížilo ceny v průmyslu o 5,4 procenta.

"Deflace v průmyslových cenách ustupuje pomaleji, než se očekávalo. Tlak na marže a náklady firem je stále velmi intenzivní. Ani v příštím roce příliš nepovolí," zhodnotila Helena Horská z Raiffeisenbank.

Srovnávání s měsíci na konci loňského roku, kdy už se v Česku recese začala projevovat, a pomalu rostoucí cena ropy podle ní ke konci roku zmírní pokles cen v průmyslu asi na minus jedno procento.

Příliš dobře se nevedlo ani stavebnictví. Od září sice ceny prací poklesly jen o 0,1 procenta a meziročně dokonce rostly o 0,3 procenta, jedná se ale o nejmenší meziroční růst od roku 1995, kdy statistici začali údaj sledovat.

 

Právě se děje

Další zprávy