Kdy přesně se začne zdražovat? ČNB má scénář

jem
13. 11. 2009 14:55
Česká národní banka vydala prognózu míry inflace pro příští rok, měla by se pohybovat lehce nad dvěma procenty
Foto: ČNB

Praha - Česká národní banka dnes zveřejnila prognózu vývoje inflace pro letošní poslední čtvrtletí a příští rok. Do konce prvního čtvrtletí příštího roku ČNB očekává inflaci okolo nuly, pak má přijít zdražení.

Na přelomu let 2010 a 2011 by se měla inflace pohybovat lehce nad dvěma procenty, což je dlouhodobý cíl měnové politiky České národní banky. Růst inflace půjde ruku v ruce se stabilizací české ekonomiky, respektive jejím návratem k růstu. Informoval o tom server Patria Finance.

"Ekonomický pokles dosáhl svého dna a prognóza očekává, že ve druhé polovině letošního roku bude česká ekonomika dosahovat mezičtvrtletního růstu," píše se v doprovodném komentáři ČNB.

Co se týče HDP, očekává Národní banka, že letošní rok skončí v poklesu 4,4 procenta. Následující rok by ale měl znamenat návrat k mírnému růstu, který by se měl pohybovat okolo procenta a půl.

Schodek veřejných financí bude podle ČNB ještě větší, než se čekalo. Může přesáhnout šest procent HDP. Brusel po Česku žádá, aby do roku 2013 snížilo deficit pod hranici tří procent, jinak hrozí sankcemi.

 

Právě se děje

Další zprávy