Krize v Evropě slábne, stále ale hrozí její druhá vlna

Tomáš Fránek
13. 11. 2009 11:01
Česká ekonomika čtvrtletně vzrostla o 0,8 procenta, podobně poskočila i ta německá
Mezinárodní měnový fond předpovídá, že Čína v letos i v příštím roce udrží růst nad deseti procenti hrubého domácího produktu.
Mezinárodní měnový fond předpovídá, že Čína v letos i v příštím roce udrží růst nad deseti procenti hrubého domácího produktu. | Foto: Reuters

Brno - Pátek 13. listopadu je dnem lepších zpráv pro ekonomiku. Podle statistických čísel totiž ekonomiku Česka i okolních zemí už navštívily lepší časy, recese je definitivně pryč.

Výrazně se zmírnil meziroční propad jak české ekonomiky, tak hospodářství Německa a Slovenska. A německá i česká ekonomika zrychlují mezičtvrtletní tempo růstu.

Česká ekonomika tak podle předběžného odhadu statistiků čtvrtletně vzrostla o 0,8 procenta, německá o 0,7 procenta. Německá média čísla o vývoji ekonomiky označují za překvapivá, výrazný podíl připisují státu. "Resuscitace byla úspěšná," píše deník Die Welt.

Polepšila si i Evropská unie jako celek. Za poslední měsíc vzrostl hrubý domácí produkt o 0,2 procenta, ekonomika v eurozóně si polepšila dokonce o 0,4 procenta. Ještě v předchozím čtvrtletí byly oba údaje záporné.

Mírně pozitivní překvapení

Českému hospodářství pomohl především automobilový průmysl, který těžil ze šrotovného.

"Největší zásluhu na stabilizaci ekonomiky měl pravděpodobně zpracovatelský průmysl, především pak automobilový průmysl díky šrotovnému v zahraničí, ale také i potravinářský průmysl, který se navzdory krizi drží nad nulou," uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Statistická data z Česka potvrzují, že se ekonomika kvůli krizi vrátila o dva roky zpět. "Výkonnost ekonomiky, měřená objemem vytvořeného HDP, tak nyní odpovídá úrovni z prvního čtvrtletí roku 2007," uvedl Český statistický úřad. A v zemi stále roste nezaměstnanost, která se zpožděním reaguje na krizi.

Další oživení ekonomiky navíc bude i v příštích měsících jenom nepatrné, nedá se čekat žádný velký skok. Ekonomové v Německu čekají, že růst bude sice dál pokračovat, tempo však bude velmi mírné. Na úroveň před krizí se ekonomika v Německu má vrátit až v roce 2012. "Spotřeba zůstane pod tlakem zvýšené nezaměstnanosti a slabého růstu mezd. Průmyslový sektor a export však budou nadále zrychlovat růst," uvedla Aline Schuilingová z Fortis Bank.

Právě z Německa, které je pro českou ekonomiku jedním z klíčových ukazatelů, ale přicházejí také horší zprávy a obavy z toho, že krize může přijít ještě ve druhé vlně.

Firmy nesplatí úvěry

Například banka Commerzbank, kterou částečně zestátnila vláda, dosáhla ztráty miliard eur. A její šéf Martin Blessing napsal akcionářům, že ekonomické prostředí zůstává velmi těžké a velké množství klientů kvůli hospodářskému poklesu nesplatí miliardové úvěry.

Banka si už proto na pokrytí nedobytných úvěrů odložila přes jednu miliardu eur. "Ještě poroste nezaměstnanost, firmy budou bankrotovat. Bylo by neobvyklé, aby se po tak hluboké recesi všechno vrátilo rychle do normálu," uvedl v online verzi deníku Die Welt expert banky WestLB Jörg Lüschow.

 

Právě se děje

Další zprávy