Janota odmítl žádost o přejmenování piva na víno

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
12. 11. 2009 21:19
Sladové víno je od spotřební daně osvobozeno, zatímco u piva od ledna vzroste

Praha - Jeho milovníci o něm mluví jako o "tekutém chlebu". Někteří jeho výrobci by ale chtěli, aby se přejmenovalo na "sladové víno".

Řeč je o pivu. Podle takzvaného Janotova balíčku, který schválila sněmovna, se u něj od ledna zvýší spotřební o 50 haléřů na půllitr, což se ovšem pivovarníkům nezamlouvá. Naproti tomu sladové vino má - stejně jako všechna ostatní vína - nulovou daň.

Požádali proto ministra Eduarda Janotu o přejmenování. Ten to ovšem podle TV Nova odmítl.

"Nazvu to nesmyslem, který by nemohl být realizován v praxi," prohlásil Janota s tím, že je ochoten prodloužit pivovarům splatnost spotřební daně ze 40 na 55 dní.

Český svaz pivovarů a sladoven tvrdí, že daň u hektolitru desetistupňového piva vzroste z 240 na 340 korun, tedy o 42 procent. Další tlak na zdražování piva prý přinese plošné zvýšení DPH o procento. Například pivovar, který ročně vyrobí 100 tisíc hektolitrů piva, bude muset státu za rok podle svazu zaplatit o deset milionů korun více na daních.

Pivovary tvrdí, že nebudou moci cenu piva zvýšit, protože mají dlouhodobé smlouvy s obchodními řetězci, a náklady na zvýšení spotřební daně proto ponesou samy.

Místopředseda Českého svazu pivovarů a sladoven Jiří Fusek podle ČTK koncem října uvedl, že některé tuzemské pivovary připravují stížnost k Ústavnímu soudu. Současně varoval před likvidací českého pivovarnictví. V případě přejmenování piva na sladové víno Český svaz pivovarů odhadl snížení ceny půllitru piva o 2,50 až tři koruny.

 

Právě se děje

Další zprávy