Chudý stát dává svému bohatému ČEZu, je čas to změnit

Karel Toman
16. 11. 2009 22:30
Stát s rekordními dluhy odpouští v krizi miliardy firmě s rekordními zisky
Premiér Mirek Topolánek šlapal na rotopedu. Jednu minutu, v rámci charitativní akce nadace ČEZu.
Premiér Mirek Topolánek šlapal na rotopedu. Jednu minutu, v rámci charitativní akce nadace ČEZu. | Foto: KVIFF/Ondřej Besperát

Praha - Rekordní zisky energetické firmy ČEZ ve třetím čtvrtletí vracejí do hry otázku, která před zrušenými předčasnými volbami hýbala Českem: může si stát ze zisků této své veleúspěšné firmy přilepšit?

"Ano, máme to hned na první straně," připomněl v rozhovoru pro Aktuálně.cz ekonom Michal Mejstřík z dnes už bývalého protikrizového týmu NERV jeho závěrečnou zprávu o tom, jak Česko vymanit z krize a nasměrovat zemi k prosperitě.

Podle zprávy by si měl stát dočasně z ČEZu vybírat vyšší dividendy a zavést jasný systém v tom, za co je utrácet. "I Erste Bank, když měla špatný rok, si vybrala dividendu z České spořitelny," pomáhá Mejstřík paralelou.

Problém je ale v tom, že stát se chová přesně naopak - v duchu transparentu, který 17. června v parlamentu rozvinula skupinka demonstrantů: "Poslanci lidem berou, ČEZu dávají".

Obě komory ČEZu "na komoru"

Nejprve tedy krátká rekapitulace toho, co se kolem ČEZu v posledních dnech dělo.

ČEZ aneb oslíku, otřes se!

  • Na dividendách se v současnosti mezi akcionáře rozděluje zhruba polovina čistého zisku ČEZu. To vloni státu vyneslo 18,8 miliardy korun.
  • V ČEZu má stát přes dvě třetiny akcií a mohl tak na valné hromadě teoreticky prosadit i "superdividendu", tedy rozdělení celého zisku. Ten vloni činil rekordních 47,7 miliardy, letos to má být 50,2 miliardy.
  • Když vloni vláda akcie ČEZu naposledy prodávala, dostala tehdy za 4,6 procenta 34 miliard.

Minulý týden se senátoři přidali k poslancům, když státní rozpočet připravili o příjmy, které mohl v příštích letech získat nejen od ČEZu, ale i dalších energetických a teplárenských společností. Horní i dolní komora parlamentu je totiž zbavila povinnosti zaplatit eráru celkem až přes 60 miliard korun za emise, které vypouštějí při svém podnikání do ovzduší.

Teď ČEZ potvrdil, že i ve třetím kvartále si jeho zisk zachoval kurz k novému rekordu. Ten by měl letos dosáhnout 50,2 miliardy korun. A to i přesto, že firmě klesl prodej elektřiny a mohutně investovala. Mimo jiné do expanze v zahraničí.

Majoritní vlastník ČEZu - stát - přitom mezitím kvůli neschopnosti politiků dohodnout se na reformách prohloubené současnou recesí, výrazně zchudl. Dokonce natolik, že má potíže s placením důchodů, škrtá výdaje, zvyšuje daně a přesto dál zadlužuje své občany rekordními rozpočtovými schodky. A pokud dluhy nezkrotí, hrozí mu navíc, že za porušení maastrichtských kritérií přijde po roce 2013 o evropské dotace.

Štědrý chuďas

Proč je za takových vážných okolností chudý majitel tak nezvykle štědrý ke své bohaté firmě? Tuhle otázku už si zdaleka neklade jen hlouček demonstrantů.

"Na zisk z emisních povolenek by se mělo pohlížet jako na aktivum státu. Ne jako na prostředek směny mezi státem a kvazisoukromou firmou," souhlasil před časem také bývalý člen týmu NERV Jiří Rusnok.

Připomeňte si na obrázcích vřelé vztahy ČEZu k politikům (a naopak)

"Jsou to největší politické strany a je to na úkor občanů," pojmenoval autory a oběti "emisních odpustků" politolog Pavel Šaradín. Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík mluvil rovnou o "krádeži za bílého dne."

Mejstřík upozorňuje, že NERVu v jeho zprávě nejde o to ždímat ČEZ za každou cenu ze všech jeho peněz, které potřebuje na nákladné opravy a investice.

"Nesmí se například stát, že zvýšení dividend ohrozí financování projektů, které už má podnik naplánované," jmenuje Mejstřík. "Nemyslím si ale, že by tohle mělo nastat, nějaký prostor na zvýšení dividend určitě je," dodává zároveň.

Hlavně peníze neprojíst

Šéf dozorčí rady ČEZu Martin Kocourek z ODS je sice proti zvyšování dividend, argument má ale jiný. Podle něj by to odnesla cena akcií a nelíbí se mu ani to, že by na tom vydělali malí akcionáři.

Foto: Aktuálně.cz

"ČEZ má třicet procent soukromých akcionářů. Nevím, proč je odměňovat dividendami za to, že má stát potíže?" řekl před časem pro Aktuálně.cz.

"Aktuálně platí politika ČEZu vyplácet 50 - 60 % z konsolidovaného zisku. Rozhodující bude, jakou měrou budou chtít politici ČEZ ovlivňovat," vysvětluje mluvčí RM-Systému Roman Jandík. "Ve prospěch vyšší dividendy hraje stále napjatější státní rozpočet a v neprospěch potřeba finančních prostředků na dostavbu dalších jaderných reaktorů," dodává.

O kolik by se tedy měly dividendy ze zisků ČEZu zvýšit? To nechtěl Rusnok "jen tak od stolu autoritativně a bez analýzy říct."  Naznačil ale, že by ČEZ mohl ubrat právě ve své evropské expanzi. Ve prospěch svého vlastníka - státu bojujícího s recesí a dluhem.

Právě umořování státního dluhu je podle NERVu hlavní kandidát na to, kam zvýšené dividendy směřovat. Jinak hrozí, že se bez většího užitku "projí" na úplatcích pro voliče.

 

Právě se děje

Další zprávy