Březina: EU hází Česko přes palubu, přijde o miliardy

Karel Toman
12. 11. 2009 11:28
Státy se 75 % průměru HDP EU budou mít podle připravovaného rozpočtu okleštěné dotace
Foto: Ludvík Hradilek

Brusel - Miliardy eur evropských dotací pro Českou republiku po roce 2013 jsou ohroženy. Je o tom alespoň přesvědčen europoslanec Jan Březina, který se proti záměru velmi ostře ohradil a  požádal o vysvětlení předsedu Evropské komise Jose Barrosa.

V Evropské komisi se totiž podle Březiny rodí koncepce reformy regionální politiky EU, která by ve svém důsledku znamenala, že Česká republika bude mít v novém rozpočtovém období podstatně omezen přístup k fondům EU.

"Hrozí, že od roku 2013 středně vyspělé státy typu České republiky ostrouhají," obává se Březina, který působí v regionálním výboru Evropského parlamentu. Podle něj to čeští politici nesmějí dopustit.

Česko v "suchém" nárazníkovém pásmu

Z dokumentu Evropské komise, který má být oficiálně zveřejněn 24. listopadu, podle Březiny vyplývá, že státy, jejichž HDP na hlavu bude vyšší než 75 % průměru EU, což bude i případ Česka, budou mít nárok pouze na prostředky určené ke zvýšení konkurenceschopnosti a rozvoj inovací. A to bez ohledu na vyspělost jednotlivých regionů uvnitř států.

O peníze se navíc žadatelé budou nově ucházet v celoevropské soutěži.

"V té však těžko uspějeme tváří v tvář protřelým žadatelům z vyspělých členských zemí, kteří se díky své letité zkušenosti cítí ve složitých bruselských úředních strukturách a programech jako ryba ve vodě," uvádí k tomu europoslanec Březina. "Naší jedinou šancí je proto zachování principu tzv. národních obálek," je přesvědčen.

Podle Březiny se tak Komise snaží Česko manévrovat do jakéhosi nárazníkového pásma.

Plátci stáčejí penězovody na vlastní dvorky

"Z jedné strany budou z pomyslného společného koláče ulupovat nejchudší státy a z druhé naopak ty nejbohatší," uvažuje Březina. "Naše politická reprezentace nesmí dopustit, aby nás extrémně experimentální návrhy Evropské komise, naprosto vybočující z dosavadního vývoje a směřování kohezní politiky, vyřadily ze hry o peníze z evropských fondů."

Podle Březiny navíc v Bruselu sílí hlasy považující evropské fondy za překonaný finanční nástroj hospodářského rozvoje regionů. Ty samé hlasy pak podle něj volají po přesunu prostředků do nových priorit jako je klimatická změna, energetika či inovace.

"Vidím za tím snahu čistých plátců odstřihnout státy typu České republiky od evropských fondů, a vytvořit tak předpoklady pro přesměrování bruselského penězovodu na svá území," varuje Březina.

Za "silně znepokojující" považuje Březina fakt, že materiál podle něj vznikl nejspíš s vědomím předsedy komise Barrosa, který k němu opatřil předmluvu.

"Proto jsem se na něj obrátil s písemnou interpelací, aby dokument Komise a konkrétně vlastní podíl na jeho vzniku vysvětlil," sdělil Březina.

Podle europoslance se sice kohezní politika a její "eurofondy" právem stává terčem kritiky pro svou byrokratickou náročnost, neprůhlednost a pomalost čerpání.

"Řešení je však třeba hledat na půdorysu stávajících pravidel čerpání, ne jejich demontáží, při níž mají roli obětního beránka převzít středně vyspělé státy typu České republiky," uzavírá Březina.

 

Právě se děje

Další zprávy