Sberbank vyhrožuje kvůli Opelu General Motors žalobou

jem
11. 11. 2009 16:15
General Motors couvl od prodeje Opelu do rukou konsorcia Magna-Sberbank, to teď chce nahradit škodu.
Foto: Reuters

Moskva -Největší ruská banka Sberbank chce nahradit náklady spojené s neuskutečněným odkoupením automobilky Opel.

Generální ředitel Sberbank German Gref se nechal slyšet, že je vedení banky připraveno podat na společnost General Motors žalobu. GM totiž couvl od prodeje Opelu velmi nečekaně a po dlouhých jednáních.

Gref ale vzápětí dodal, že vedení Sberbank doufá, že se s GM dohodne a k soudnímu sporu nedojde. Konsorcium Magna-Sberbank jednalo s General Motors o odkoupení Opelu a zdálo se, že transakci nic nebrání.

Nakonec ale vedení GM minulý týden náhle změnilo názor a odmítlo Opel konsorciu prodat. SberBank nyní požaduje náhradu nákladů, které jí v souvislosti a přípravou na koupi automobilky Opel vznikla.

"Situace je jasná, ale důvod proč General Motors po šestitýdenních jednáních náhle obrátily o 180 stupňů, může každý jen tipovat," cituje Grefa server Russiantoday.

Viceprezident společnosti Magna Siegfried Wolf ve Vídni rozhlasové stanici ORF řekl, že jsou podle jeho názoru General Motors plně zodpovědné za kompenzaci nákladů spojených s přípravou na převzetí automobilky. „Utratili jsme příšernou sumu peněz, protože jsme si museli vyřešit mnoho komplexních problémů," řekl Wolf.

Německá kancléřka Angela Merkelová vyjádřila na rozhodnutím General Motors hlubokou lítost a dodala, že očekává, navrácení záruk ve výši jeden a půl milionů eur.

GM informovalo, že 200 milionů už koncern uhradil, zbytek částky chce zaplatit do konce listopadu. 

 

Právě se děje

Další zprávy