České banky mění karty klientům, kteří platili v cizině

Ekonomika Ekonomika
10. 11. 2009 16:39
VISA a Mastercard varovaly tuzemské banky před únikem dat. Prý nejde o nic velkého
Foto: VISA

Praha - VISA a Mastercard, společnosti, které provozují systém platebních karet pro miliony klientů po celém světě, poslaly v minulých dnech tuzemským bankám varování, ve kterém upozorňují na možné zneužití karet kvůli úniku dat z kartového centra.

Některé české banky už začaly reagovat. Případ však označují za běžný a nijak nebezpečný.

Například ČSOB obvolává klienty, kteří v posledním roce platili kartou v cizině, a sděluje jim, že jejich kartu musela zablokovat.

Tato banka totiž patří mezi ty, které informaci o úniku dat dostaly. Kvůli zajištění účtů svých zákazníků se proto rozhodla karty raději vyměnit.

"Ano, právě mi volali z banky, že mi zablokovali kartu. Do týdne prý dostanu novou," řekl Aktuálně.cz jeden z klientů ČSOB, který vlastní čipovou Visa kartu.

Banky vyhodnocují

"Jde o běžné preventivní opatření, kterým chráníme peníze našich klientů. V tomto případě se to týká řádově desítek našich zákazníků," řekla Aktuálně.cz mluvčí ČSOB Irena Zatloukalová.

Stejně jako do ČSOB přišlo varování i do dalších bank. Také ty vyhodnocují stupeň nebezpečí pro své klienty. "Taková varování jaké přišlo v tomto případě, chodí v podstatě denně. Záleží vždy na tom, jak vyhodnotíme stupeň nebezpečnosti," doplnila Zatloukalová.

Například Komerční banka v této chvíli neeviduje žádné nebezpečí a své klinety kvůli tomuto případu neobvolává.

V případě zmíněného klienta ČSOB šlo o to, že před několika měsíci platil kartou přes internet a používal ji k placení i v zahraničí: ve Španělsku a Itálii. Která z těchto plateb vyústila v narušení bezpečnosti, ČSOB podle něj neupřesnila.

 

Právě se děje

Další zprávy