Brusel zdražil cigarety, pocítí to kuřáci i v Česku

hp
10. 11. 2009 16:10
Spotřební daň ze zvýší i pro doutníky.

Brusel - Ministři financí členských států EU se dohodli na zvýšení minimální spotřební daně na cigarety. Ta by měla za čtyři roky stoupnout ze současných 64 eur na 90 eur (na tisíc kusů cigaret).

V České republice by cigarety kvůli této úpravě měly podle náměstka ministra financí Tomáše Zídka podražit jen mírně. "Nyní jsme aktuálně na úrovni 75 eur na tisíc cigaret. Pokud vezmeme v potaz i plánované zvýšení tabákových daní na příští rok, tak se dostaneme na úroveň přesahující 79 eur. Vše počítáno při kurzu 25,5 korun za euro," komentoval rozhodnutí ministrů hlavní analytik Atlantik FT Milan Vaníček.

Zároveň by spotřební daň měla být vyšší než 60 procent průměrné ceny, za jakou se krabička cigaret prodává. V současné době činí daň 57 procent prodejní ceny.

Podle nové dohody bude zdanění podléhat i tabák, který se používá k vykuřování skleníků a který kvůli své nízké ceně kupují lidé také ke kouření.

Někteří obchodníci dokonce obcházejí zákon s tvrzením, že tento druh tabáku se nemusí danit, a poté z něj nechávají v dílnách balit cigarety. Potvrzují to i čeští celníci, kteří už několik takovýchto dílen odhalili.

V novém zákoně bude zakotveno i to, že spotřební dani budou podléhat i produkty, které vznikají při zpracování tabáku. Výhody tak skončí dovozcům doutníků, které mají v současné době nižší daňovou sazbu.

Někteří dovozci totiž z takzvaných maxidoutníků vyrábějí běžné cigarety tím, že je rozřežou. Evropská unie chce těmto praktikám zabránit, a tak plánuje, že stanoví maximální rozměry doutníků, které bude možno dovážet.

 

Právě se děje

Další zprávy