Svět 2030: planeta je teplejší a auto na benzín rarita

Karel Toman
10. 11. 2009 18:45
Pokud se nic nezmění, stoupne teplota planety za 20 let o šest stupňů, varuje IEA
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Londýn - K "vážnému ohrožení energetické bezpečnosti a světové ekonomiky" může do roku 2030 dojít podle studie nazvané Světový energetický výhled 2009 (WEO 2009), kterou dnes zveřejnila Mezinárodní energetická agentura (IEA) se sídlem v Londýně.

Do roku 2030 vzroste spotřeba energie na celém světě o 40 procent, v Indii a Číně pak o 76 procent. Čína v roce 2015 překoná v závislosti na dovozu energetických surovin USA. Velmoci budou za stále dražší energetické suroviny vynakládat stále větší sumy.

Pokud se navíc na současném trendu ve spotřebě energie nic nezmění, vzroste podle studie kvůli skleníkovým plynům teplota na planetě do roku 2030 o 6 stupňů Celsia.

I tyto neveselé závěry přináší zpráva, která má sloužit jako podklad pro blížící se světový summit o klimatických změnách v Kodani.

Zachrání nás jen úspory a plyn

"Jsou však i důvody k optimismu," upozorňuje ve zprávě ke výkonný ředitel IEA Nobuo Tanaka. "Cenově dostupná řešení totiž existují a jsou na dosah," dodal.

Vůbec největší podíl na plánu, kterým chce agentura předejít katastrofickému scénáři zmíněném v úvodu mají mít energetické úspory. Cílem tohoto plánu je snížit emise z 28,8 gigatun CO2 v roce 2007 na 26,4 gigatun v roce 2030. Tedy o více než o osm procent. Energetické úspory se mají na tomto snížení podílet z celé poloviny.

Rozhodující roli při přechodu k nefosilním zdrojům energie bude hrát podle WEO 2009 plyn. Pokroky v jeho těžbě totiž povedou k jeho přebytku na trhu a snížení jeho ceny.

Dočká se i Česko levného plynu?

"Dodavatelé v Evropě a asijsko-pacifické oblasti se dostanou pod tlak změnit své dlouhodobé smluvní ceny, vymanit cenu ze závislosti na ropě, prodávat více podle okamžité poptávky a stimulovat ji snížením ceny," tvrdí zpráva.

Svět spotřeby energie v roce 2030 tak ve zprávě WEO 2009 trochu připomíná sci-fi. Například benzínová auta se stanou skoro vzácností. Oproti dnešnímu jednomu procentu v prodejích aut, budou elektromobily, "hybridy", "plug-in" hybridy tvořit skoro dvě třetiny.

Skoro dvě třetiny (60 procent) energie se bude vyrábět z "nízkouhlíkových" zdrojů: 37 procent energie bude pocházet z obnovitelných zdrojů, 18 procent energie z atomu a pět procent z "fosilních" elektráren vybavených zařízením na lapání oxidů uhlíku.

Jak ale varuje IEA nejde o žádnou pohádku, ale nutnou podobu budoucího energetického mixu, pokud se chce svět vyhnout ekologické a bezpečnostní katastrofě. Jedině tak se podle IEA podaří světu udržet růst teploty o "pouhé" dva stupně.

Úspory za 10,5 bilionů dolarů

K naplnění tohoto cíle je podle IEA potřeba do roku 2030 investovat do úspor a nízkouhlíkových technologií 10,5 bilionů dolarů. To je suma, kde za pětkou následuje jedenáct nul.

Podle IEA se ale většina této sumy do roku 2030 vrátí "sama".

"Náklady z velké části předčí zisky ekonomické, zdravotní a v oblasti energetické bezpečnosti," tvrdí ředitel IEA Tanaka. "Jen samotné účty za energie v dopravě, budovách a průmyslu se v období mezi lety 2010 až 2030 sníží globálně o 8,6 bilionu dolarů," dodává.

Česko sází na uhlí

Pro větší energetické úspory jsou i české ekologické organizace. Těm se nelíbí, že česká energetická koncepce navržená ministrem průmyslu Vladimírem Tošovským počítá s prolomením 18 let starých těžebních limitů na zásoby uhlí, které by měly spalovat hlavně teplárny.

"Pokud sečteme možnosti snižování energetické náročnosti v domech a zelených, obnovitelných zdrojích tepla, lze kompletně nahradit současnou spotřebu tepla," uvedli ve společném prohlášení Hnutí Duha, Calla a Centrum pro dopravu a energetiku.

 

Právě se děje

Další zprávy