Farmáři poprvé od vstupu do EU prodělají. Bude protest

Zdeněk John
10. 11. 2009 11:24
V Praze bude 2. prosince rušno. Zemědělci budou protestovat
Foto: Jan Langer

Praha - Čeští farmáři utrží za letošní rok podle odhadu Zemědělského svazu zhruba 65 miliard korun, tedy o čtvrtinu méně než před rokem, a vůbec poprvé od  vstupu České republiky do Evropské unie tak skončí ve ztrátě.

Není to v roce krize neobvyklé, stejně dopadne pro Česko mnohem klíčovější automobilový průmysl či další obory. Ale zemědělci říkají, že na vině není jen krize, ale také nepromyšlená státní politika, kvůli které jsou podporováni mnohem méně, než jejich kolegové z jiných unijních zemí.

Sahají proto po tradiční zbrani. Na 2. prosince svolávají demonstraci do Prahy, aby si na ní vynutily větší příspěvek ze státního rozpočtu, než s jakým počítá vládní návrh, který v té době bude ve druhém a třetím čtení projednávat Poslanecká sněmovna.

Zda farmáři s traktory, hnojem a zvířaty dorazí před sněmovnu nebo před budovu vlády, zatím není známo.

"Předpokládáme, že naší akce se zúčastní několik tisíc lidí," řekl prezident Agrární komory Jan Veleba na zasedání ve Větrném Jeníkově.

Například pro producenty mléka to bude v krátké době už druhá protestní akce. Před pár dny na několika místech republiky vylévali mléko do polí, protože ho od nich obchodníci vykupují za menší cenu, než za jakou jsou schopni ho vyrobit.

Šebesta a Brusel

Evropská unie se zhruba před půl rokem dohodla na největších změnách ve společné zemědělské politice za posledních pět let. Od letošního roku až do roku 2013 se postupně promění systém dotací, nejvíce to přitom postihne velké farmy, které v Česku nejsou.

České farmáře však postihne například fakt, že budou postupně klesat objemy peněz v dotačních programech na mléko.

Celkové dotace českým zemědělcům by podle údajů ministerstva zemědělství měly v příštím roce stoupnout na 28 miliard korun. Je to o 3,5 miliardy víc než letos.

Nejdůležitější z nich - takzvané přímé platby - by měly činit 17,1 miliardy. Státní rozpočet, jehož návrh nyní projednává sněmovna, přitom počítá s dorovnáním těchto plateb ve výši dvou miliard. "Tato částka ale ještě není definitivní, nejsme ještě na konci rozpočtu," upozornil ministr zemědělství Šebesta.

 

Právě se děje

Další zprávy