Nejdravější štika českého byznysu je letos ze Zlína

Karel Toman
10. 11. 2009 7:00
Šestý ročník dravých a přitom zdravých firem vyhrála mladá kovoobráběcí firma
Auta vyráběná v Evropě levnější nebudou. Ušetří se sice dopravní náklady a clo, materiál v Česku je ale dražší.
Auta vyráběná v Evropě levnější nebudou. Ušetří se sice dopravní náklady a clo, materiál v Česku je ale dražší. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha, Zlín - V dobrém slova smyslu nejdravější českou firmou je letos společnost z Moravy. Zlínská společnost Ace-tech totiž vyhrála šestý ročník soutěže o nejdynamičtější firmu republiky nazvané Štiky českého byznysu.

Firma vyrábí na zakázku vysoce přesné rotační součástky pro strojírenský průmysl i energetiku a zvítězila v konkurenci celkem 10 155 podniků, které na základě svých hospodářských výsledků do letošní soutěže kvalifikovaly.

Soutěž zorganizovaly společnosti Coface Czech, private equity společnost Enterprise Investors a PricewaterhouseCoopers ČR.

Dobře živená štika Ace Tech

"ACE-TECH s.r.o. od svého založení v roce 2006 rychle roste. Přes více než zdvojnásobení obratu v roce 2008 zůstává společnost vysoce zisková a udržuje si zdravou rozvahu," citoval ředitele Coface Czech Radka Laštovičku deník E15, který je mediálním partnerem soutěže.

Druhé místo letos obsadila společnost Castanea, třetí místo pak získala společnost Centromat.

Ve zvláštní kategorii pro velké podniky zvítězila firma Provit, na druhém a třetím místě pak skončily firmy Centromat a A3 Sport.
Žebříček "štik" má podle společnosti Coface Czech ocenit modely udržitelného růstu firem.

"Na českém trhu scházelo hodnocení firem, které by kromě standardních statických ukazatelů, jako jsou obrat nebo zisk, posuzovalo i další aspekty, především vývoj hospodaření firem během období 3 let, jejich platební schopnost a morálku a regionální perspektivu," vysvětluje Coface pohnutky k založení soutěže.

"Žebříček Štiky českého byznysu dává podnikatelské veřejnosti do ruky hodnověrný nástroj k posouzení střednědobé dynamiky a stability českých firem a zároveň podnikům umožňuje lépe identifikovat potenciální obchodní partnery," dodává společnost.

V první stovce firem letošního žebříčku má tradičně největší zastoupení Praha (24 procent), následovaná Jihomoravským krajem (16 procent), který z druhé příčky sesadil letos třetí Moravskoslezský kraj (12 %). Poprvé v historii žebříčku mají ve stovce nejlepších firem zastoupení všechny kraje.

Nejdynamičtější českou firmou se v loňském ročníku soutěže stala společnost Twins Trans  z Vlašimi zabývající se především distribucí leteckých pohonných hmot.

 

Právě se děje

Další zprávy