Zlevňování vrcholí, hlavně u jídla. Obrat zařídí stát

Ekonomika Ekonomika
9. 11. 2009 9:34
Potraviny zlevňují už devátý měsíc za sebou
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ceny, za které nakupujeme nejběžnější zboží, klesly v říjnu o další dvě desetiny procenta, uvedl Český statistický úřad v nejnovějším přehledu o inflaci. Je to poprvé za posledních šest let, kdy inflace proti minulému měsíci klesla.

Stejně dopadá porovnání s říjnem minulého roku - i tehdy byly ceny o 0,2 procenta vyšší než nyní.

Zlevňování vrcholí, shodují se analytici, protože podle nich už inflace níže klesat nemůže. Obchodníci stlačili své ceny kvůli tomu, že lidé přestali nakupovat v obavách z propouštění či kvůli nejistotě v časech krize. Teď spoléhají na Vánoce, během kterých by se chtěli po těžkém roce "zahojit".

Na říjnovém poklesu cen se nejvíce podepsaly plyn, benzin a nafta - zlevňovaly totiž v průměru o 2,7 procenta.

Dál klesaly ceny dovolených nakupovaných s cestovními kancelářemi. Devátý měsíc za sebou padají ceny potravin.

Takový pád cen Česko zažilo naposledy v roce 2003. "Inflace ale podle našeho názoru dosáhla dna a v příštích měsících se už jen pro nízkou srovnávací základnu začne postupně zvyšovat k jednomu procentu," uvedla analytička Helena Horská z Raiffeisenbank.

O postřehnutelný vzestup cen se postará až stát. Od 1. ledna stoupnou totiž spotřební daně či DPH poté, co začnou platit klíčové body takzvaného Janotova balíčku. Ani poté ale experti nečekají masivní zvedání inflace, podle jejich výpočtů cenová hladina vyroste maximálně o procento.

 

Právě se děje

Další zprávy