Zahraniční obchod má nejvyšší přebytek za šestnáct let

Ekonomika Ekonomika
6. 11. 2009 9:30
Obchodování se zahraničím skončilo přebytkem 17,8 miliardy korun.

Praha - Třetí nejvyšší saldo od vzniku České republiky vykázal v září zahraniční obchod. Skončil přebytkem 17,8 miliardy korun, což je o 7,3 miliardy víc než před rokem. Informoval o tom Český statistický úřad.

Zvýšení přebytku napomohlo především zmenšení schodku obchodu s minerálními palivy a nárůst v obchodě se stroji a dopravními prostředky. Dobře si vedl také obchod s průmyslovým spotřebním zbožím a surovinami.

Naplnila se tak očekávání analytiků, kteří odhadovali zářijový přebytek mezi 15 a 20 miliardami korun.

"Bilance zahraničního obchodu se vyvíjí stále příznivě a příznivě vypadá i výhled. Na září jsme počítali s o trochu lepším výsledkem, ale v rámci nejistoty odhadu nejde o významné překvapení. Z hlediska trhu by mohlo jít o mírné pozitivní překvapení a tedy pozitivní zprávu pro českou korunu," zhodnotil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Ministerstvo průmyslu a obchodu upozorňuje, že výsledek ze září je ještě ovlivněn končícím šrotovným.

"Například Škoda Auto zvýšila oproti loňskému září registrace svých nových vozů v západní Evropě o 32,1 procenta. Výsledná obchodní bilance je pak pozitivně ovlivněna příznivou směnnou relací a také nižší hodnotou dovezených minerálních paliv," uvedl ředitel odboru ekonomických analýz ministerstva Jaroslav Vomastek.

Další vývoj bude podle něj záviset na obnovování zásob. Především jej však ovlivní nižší výsledek z loňského roku. "Klesající zahraniční poptávka se totiž již plně projevila ve výsledcích posledních tří měsíců loňského roku," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy