Internetový podvod. Za návštěvu na stránce 60 euro

hp
6. 11. 2009 10:50
Slovenská firma požaduje peníze za bezplatné stahování softwaru
Za registraci na stránkách firma po lidech zpětně požaduje 60 eur.
Za registraci na stránkách firma po lidech zpětně požaduje 60 eur. | Foto: Aktuálně.cz

Banská Bystrica - Na Slovensku nabírá na obrátkách případ, který ukazuje, jak důležité je dobře vědět, co děláte na internetu.

Společnost Pro Content vymáhá po lidech, kteří se v minulých měsících zaregistrovali na internetových stránkách downloads-portal.sk a basne-portal.sk, registrační poplatek 60 eur. Požaduje, aby lidé zaplatili do dvou týdnů, jinak jim každý den částka naroste o 1,08 procenta.

Lidé se ale brání tím, že při registraci vůbec nebyli informováni o tom, že je stránka zpoplatněná. Fakturu navíc dostali i ti, kteří služeb stránek nikdy nevyužili.

"Tato stránka nabízí software ke stáhnutí. Při registraci jsem nebyl nijak adekvátně upozorněný, že za využívání stránky budu někdy platit," stěžoval si pro slovenský deník Sme jeden z čtenářů, který se na server zaregistroval.

Do databáze se lidé mohli dostat i tak, že se například zúčastnili nevinně vypadající soutěže o nový mobil inzerované na Facebooku. Mezi postiženými nejsou jen Slováci, ale také řada českých uživatelů.

Lidé, kterým přišla šedesátieurová faktura, se cítí postupem firmy Pro Content poškození, a proto se chystají na firmu podat hromadnou žalobu.

"Jsem ve stejné situaci jako další lidé, i já jsem dostal fakturu na 60 eur. Jsem pohoršený, mám odpor k takové zavádějící praxi," uvedl pro deník iniciátor hromadné žaloby Miroslav Antoňak.

Celým případem se již začala zabývat obchodní inspekce, která má prověřit, zda společnost Pro Content nepostupuje nezákonně.

Inspektoři v Banské Bystrici zjistili, že uvedené sídlo firmy je pouze virtuální. Firma si na danou adresu nechává posílat poštu, v domě ale kanceláře nemá. Ve firmě ani nezvedají telefony.

Podle mluvčí inspekce Danuše Krkošové proto bylo na firemní kontakty odesláno předvolání. "Když se jednatel na inspektorát nedostaví, případ postoupíme policii," dodala pro deník Sme.

Internetové stránky provozují celkem tři personálně propojené společnosti Pro Content s. r. o., Reklama - Global s. r. o. a M&C Office s. r. o. Registraci na svých stránkách měla trojice firem nabízet i v reklamním systému Google Adwords či na stránkách Facebooku.

 

Právě se děje

Další zprávy