MERO nabídlo za podíl v rafinerii 125 milionů dolarů

hp
5. 11. 2009 12:30
MERO chce koupit podíl Shellu v českých rafinériích
Rafinerie v Kralupech
Rafinerie v Kralupech | Foto: Unipetrol

Praha - Státem ovládaná firma MERO nabídla společnosti Shell, že jejích více jak 16 procent akcií v České rafinérské odkoupí za přibližně 125 milionů dolarů. Učinila tak poté, co prostudovala smlouvy a hospodaření rafinérií.

Podle Hospodářských novin, které jako první zprávu zveřejnily, je ale nabídka společnosti MERO, která provozuje českou část ropovodů Družba a Ingolstadt, nižší, než mohl Shell čekat.

To, že společnost Shell chce své podíly v českých rafinériích prodat, nikdy veřejně neohlásila a také odmítla cokoli kolem možného prodeje akcií komentovat. Před časem ale firmy MERO a PKN Orlen vlastnící Unipetrol její záměry potvrdily. S nimi totiž o prodeji podílů jednala.

"Nebudeme aktuální vývoj ani žádné naše kroky nijak komentovat. Proces běží podle standardního časového rámce, který jsme si se společností Shell stanovili," řekl Hospodářským novinám ředitel pro strategický rozvoj společnosti MERO Libor Lukášek.

Společnost MERO je v Česku jediným dopravcem ropy. Finance získává z poplatků za přepravu ropy a ze skladování ropných rezerv státu.

 

Právě se děje

Další zprávy