Česko mezi zeměmi, odkud jde nejvíc internetových útoků

hp
4. 11. 2009 13:30
Žebříčku internetových útoků kraluje USA. Česko je poprvé v první desítce zemí.

Praha - Česká republika se umístila v první desítce zemí, ze kterých pochází nejvíce škodících internetových serverů.

Podle studie antivirové firmy McAfee se v Česku nachází dvě procenta webových stránek, které obsahují škodlivé programy, a necelé jedno procento přímých internetových útočníků.

Na vrcholu žebříčku internetových útoků pak stojí Spojené státy, které produkují téměř polovinu škodlivých serverů a ve kterých se nachází tři čtvrtiny samotných útočníků, a dále Čína, Německo či Nizozemí.

"Lidé obávající se o další pracovní kariéru tráví dnes hodně času na webech jako LinkedIn. Marketing se v čase snižujících se rozpočtů snaží používat Facebook. Všechny tyto weby jsou přitom plné odkazů na podvodné servery shromažďující například informace o platebních kartách nebo pokoušející se instalovat do počítačů neopatrných uživatelů škodlivé programy," řekl ředitel české pobočky McAfee Vladimír Brož s tím, že útočníci využívají ke své činnosti právě těchto sociálních sítí.

Průzkum firmy McAfee také upozorňuje na to, že jsou české firmy ale čím dál víc při užívání internetu neopatrnější a antivirové ochraně nevěnují moc velkou pozornost. Internetoví útočníci přitom v loňském roce napadli asi 29 procent z nich.

Loni zároveň přibylo i spamu v emailové komunikaci, za poslední tři měsíce tvořil dokonce 92 procent celkového obejmu rozeslané elektronické pošty.

 

 

Právě se děje

Další zprávy