Komerční banka vydělala 8,4 miliardy, méně než loni

hp
4. 11. 2009 9:05
Zisk mateřské banky Société Générale se přitom za stejné období zdvojnásobil
Bankomat Komerční banky.
Bankomat Komerční banky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Komerční banka vydělala za tři čtvrtletí roku 8,4 miliardy korun. Loni ve stejném období se přitom její zisk pohyboval kolem 9,9 miliardy korun.

Za prvních devět měsíců letošního roku se tak čistý zisk Komerční banky propadl meziročně o 14,5 procenta. I tak považuje vedení banky výsledky za solidní - vzhledem k ekonomické recesi. Také analytici hodnotí výsledek jako lepší, než očekávali.

Zisk její mateřské banky Société Générale se v tomto období naopak více než zdvojnásobil. Francouzská bankovní společnost vydělala 11,2 miliardy korun oproti loňským 4,8 miliardám. Podle agentury Reuters však analytici očekávali, že zisk společnost bude ještě vyšší, tedy že překročí částku 12,6 miliard korun.

K vysokým ziskům bance podle analytiků pomohlo především investiční bankovnictví, které bylo loni ztrátové. Podle vedení Société Générale je ale ekonomické prostředí stále ještě nejisté.

Své výsledky zveřejnila před několika dny i Česká spořitelna. Banka navzdory ekonomické recesi vydělala za tři čtvrtletí téměř deset miliard korun. Provozní zisk navýšila dokonce o 20,23 miliardy korun.

Její mateřská Erste Bank přitom tolik úspěšná nebyla. Za prvních devět měsíců roku jí totiž čistý zisk poklesl o přibližně 18,9 miliardy korun.

Evropská komise ale varuje nad přílišným optimismem, že se ekonomická recese v Evropské unii blíží ke konci. Podle ní by evropské banky mohly za tento a příští rok celkově přijít o stovky miliard eur. Finanční sektor je podle komise stále křehký, takže je potřeba s možnými propady počítat i nadále.

 

Právě se děje

Další zprávy