Po stopách tajné čínské mise v Praze: 25 hodin výzvěd

Karel Toman
4. 11. 2009 23:30
Přesné informace o čínské návštěvě obě strany tají
Foto: Reuters

Praha - Čína začala intenzivně a přitom v utajení mapovat českou ekonomiku.

Celkem pětadvacet hodin jednání absolvovala minulý týden v Praze velká čínská mise na různých institucích včetně parlamentu a ministerstva financí. Zajímala se o systém českých veřejných financí a mechanismy jejich kontroly.

Jak deník Aktuálně.cz zjistil, Čína přitom na jednání vyslala lidi z vysokých postů státní správy.

Do Česka se navíc chystá další obchodní mise čínského klastru zajímajícího se o letecký průmysl. "Čínských firem tady bude během roku dvou určitě přibývat," řekl Aktuálně.cz mluvčí Czechinvestu Jiří Sochor.

Czechinvest už v půlce října oznámil zvýšený zájem čínských investorů o společné podniky s českými firmami nebo o jejich skupování.

Infobox

  • Na návštěvě v Česku byli minulý týden také ředitelé nebo náměstci finančních úřadů šesti provincií, autonomní oblasti Tibet, města Tchien-ťin a pekingského distriktu Ta-sing.
  • Město Tchien-ťin je šesté největší město Číny a má status samostatné provincie. Jeho HDP loni tvořilo 90 miliard dolarů a rostlo tempem 16,5 %. Haly na výrobu dopravních letadel A320 tu nedávno otevřel Airbus. Podle Czechinvestu se o český letecký průmysl zajímá největší čínský letecký klastr.
  • Průmysl distriktu Ta-sing žije ze zásobování a služeb pro Peking. Čínská vláda ho zvolila pro stavbu druhého letiště hlavního města.
  • Zastoupena byla v Česku i provincie Ťiang-su, která je od zahájení reforem v roce 1978 jednou z nejbohatších v Číně. Hospodářství, kde je kromě strojírenství a elektroniky zastoupen i automobilový průmysl, tu vloni rostlo tempem 12,5%.
  • Anglický přepis provincie Šan-tung - Shandong - figuruje v názvech největších čínských firem. Jedné takové patří v Česku působící potravinářská společnost KK Foodstuffs. HDP provincie ve výši 446 miliard dolarů bylo vloni druhé nejvyšší v zemi. I ona měla minulý týden v Česku svého zástupce.
  • Provincie Če-ťiang sice zbohatla na masové produkci levného zboží a ekonomové varují, že tenhle model není trvale udržitelný. Jedenáct jejích měst je ale mezi třicítkou největších v Číně a k investicím nabízí 18 rozvojových zón. Těch mají provincie, které minulý týden "přijely" do Česka, celkem 66.

Ředitelé, náměstci i berní úředníci

Deník Aktuálně.cz zná oficiální program delegace, má i seznam funkcí patnácti úředníků, kteří se jí zúčastnili.

Jde o vysoké posty čínského ministerstva financí včetně náměstka generálního ředitele a tří ředitelů odborů právního oddělení ministerstva. Přijeli ale taky šéfové finančních úřadů sedmi provincií a dvou měst, včetně těch nejbohatších na jihovýchodním pobřeží (viz box).

Delegace přiletěla do Prahy předposlední říjnový týden v pátek. Od pondělí 26. do pátku 30. pak trávila většinu času na přednáškách na půdě pražské Vysoké školy ekonomické (VŠE) nebo v institucích jako ministerstvo financí, parlamentní kontrolní výbor a Komora auditorů.

O co přesně mají Číňané zájem? Všichni oslovení krčí rameny. Pravé motivy návštěvy neprosákly ani neformálními kanály.

Finance, kontrola, finance, kontrola.

"Měli tlumočníka. Jen seděli a poslouchali. Když se na něco zeptali, po odpovědi hned dodali, že to u nich mají taky. Nechtěli a asi ani nemohli naznačit, že je to u nich nějak jinak než OK," popsal setkání Vladimír Zelenka z VŠE.

K delegaci promlouval jako zástupce Výboru pro veřejný sektor při Komoře auditorů, kterou čínští úředníci navštívili. "Finance a účetnictví veřejného sektoru", rekapituluje hlavní téma své přednášky Zelenka.

"Státní rozpočet, daňový systém ČR, účetnictví veřejné správy," jmenoval mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob témata tří přednášek, které si delegace v prostorách rezortu vyslechla v úterý.

"Představil jsem jim práci kontrolního výboru. Vyptávali se, co je náplní naší práce a jak se projednávají závěry Nejvyššího kontrolního úřadu," vzpomíná zase Vladimír Koníček z KSČM na čtvrteční návštěvu delegace v parlamentním výboru, kterému předsedá. "Bavili jsme se o práci parlamentní kontroly," dodal.

Zavázáni mlčenlivostí

Samotná VŠE, která pobyt vysokých čínských úředníků u nás organizovala, odkazuje otázku na důvody návštěvy na německého podnikatele Uwe Mayera ze společnosti Cober Industrial Service Handels. Ten si podle školy u ní program na téma veřejné finance pro čínskou delegaci objednal.

"Obdobné semináře pro cizince organizuje VŠE velmi často," sdělila prorektorka oddělení pro zahraniční vztahy VŠE Hana Machková. Ta deníku poskytla seznam funkcí delegátů, jejich jména však škola na přání čínské strany nesdělila.

Podívejte se, jak se čínská auta mění od plagiátů k originálním modelům

Ani od Uwe Mayera, ani od čínské ambasády se však deníku Aktuálně.cz zatím vysvětlení získat nepodařilo.

"Ambasáda si tyhle návštěvy pečlivě hlídá, od ní se toho asi moc nedozvíte," komentoval věc Pavel Kacíř, odborník na čínskou ekonomiku a spoluzakladatel serveru Hua2.cz, který je celý věnovaný Číně.

O záměrech mlčí i vládní úředníci, na kterých si delegace vymohla slib mlčenlivosti do doby, než budou konkrétní obchody uzavřeny.

Hledají příležitosti i inspiraci

Vysvětlení poslední čínské mise se tak nabízí dvojí. Buď tady Čína mapovala půdu pro své budoucí investice v Evropě. Nebo zkoumá zdejší veřejnou správu a hledá inspiraci pro zvažovanou reformu té svojí. "Bude to obojí," uvažuje Kacíř.

Zájem o spolupráci s Českem v září potvrdila vládní agentuře Czechinvest asi čtyřicítka čínských firem a investičních fondů. Podle mluvčího Czechinvestu Jiřího Sochora mají tamní firmy zájem hlavně o společné podnikání na způsob joint venture.

"Tohle bude pravděpodobně směr, kterým se budou čínské investice v České republice odvíjet," odhaduje Sochor. I když malá česká ekonomika není primárním cílem čínské expanze v Evropě, není pro ni bez zajímavosti. "Mají spoustu volného kapitálu. Těch firem tady bude během roku dvou určitě přibývat," dodává.

Česko jako vzor boje s korupcí?

Druhé vysvětlení? Čína u nás minulý týden mohla hledat inspiraci pro pokračování reformy své "pětistupňové" a vysoce byrokratické veřejné správy země.

"Tento rok čínská centrální vláda spustila novou reformu, která dává vládám provincií přímou zodpovědnost za financování vlád kantonů namísto toho, aby tuhle práci přenechala mezičlánku - prefektuře," napsal nedávno týdeník the Economist.

Podívejte se, jaká čínská auta jsou k dostání v Česku

V minulosti totiž prefekturám zůstávaly za nehty peníze určené podřízeným kantonům. Bez ustavení řádného kontrolního dohledu se ale touhle reformou pouze přesune korupce o patro níž - do kantonu, je přesvědčen Economist. Podle týdeníku chce změny prosadit hlavně reformní křídlo Komunistické strany Číny, které má šanci ovládnout čínské politbyro.

Druhé vysvětlení pobytu čínských "velvyslanců" v Česku dává smysl hádance, proč delegace celý týden poslouchala přednášky na jediné téma - veřejné finance a jejich kontrola. Nejasné naopak je, proč by recept na boj s korupcí úřadů hledala v zemi, která se na žebříčcích neúplatnosti pravidelně umisťuje velmi nízko.

 

Právě se děje

Další zprávy