Pozor na výhodné půjčky, některé společnosti stále šidí

Veronika Skálová Veronika Skálová
3. 11. 2009 14:58
Malé písmo, složité smlouvy a špatně uvedené úroky. Nešvary přetrvávají.
Ani pro bezdomovce není u některých společností půjčka nedostupná.
Ani pro bezdomovce není u některých společností půjčka nedostupná. | Foto: Naďa Straková

Praha - Odstrašujících případů a varování sice v poslední době ubylo, neznamená to však, že by se všechny nebankovní společnosti nabízející půjčky chovaly korektně. Naopak. Podle průzkumu sdružení SPES, které pomáhá předluženým lidem, nejsou nijak neobvyklé například nesprávně uvedené údaje o roční procentuální sazbě nákladů, takzvaném RPSN.

I nadále některé společnosti nabízejí nepřehledné smlouvy formulované v neprospěch klienta.

„Výzkum potvrdil to, co se projevuje v naší poradenské praxi. Tedy že mezi nebankovními poskytovateli půjček jsou velké rozdíly. Na jedné straně stojí společnosti, které dodržují všechny zákonné požadavky. Na druhé straně stojí poskytovatelé, kteří se pohybují na hraně zákona a používají nekalé praktiky," upozornila předsedkyně sdružení Andrea Běhálková.

Některé smlouvy navíc při podpisu úvěrové smlouvy nechávají své klienty podepsat například smlouvu o pojištění úvěru či o jeho opětovném obnovení.

Podle sdružení existují znaky, podle nichž lze podezřelé společnosti odhalit. Na pozoru by se měli mít lidé především před těmi společnostmi, které vůbec nezajímají příjmy klienta, ale stačí jim například jen záruka v podobě nemovitosti.

„Další společnosti půjčují i ženám na mateřské dovolené, invalidním důchodcům a nezaměstnaným. U nich očekávají, že se dostanou do problému se splácením a předem počítají s tím, že z jejich životního minima budou dostávat několik stokorun celý jejich život," doplnila Běhálková.

Podobní lidé pak často přicházejí právě do poraden pro předlužené. Typickým klientem sdružení je čtyřiatřicetiletý muž se středoškolským vzděláním s čistým měsíčním příjmem 18 tisíc korun, který dluží u dvanácti institucí přibližně 700 tisíc korun.

„Do problémů se často dlužníci dostávají i proto, že je zajímá pouze, kolik jim společnost půjčí a jaká bude měsíční splátka. Nikoho už nezajímá, jak dlouho budou splácet," upozornila Běhálková.

 

Právě se děje

Další zprávy