Česko opět prohloubilo schodek rozpočtu. Na 138 miliard

Veronika Skálová Veronika Skálová
2. 11. 2009 13:36
Státu klesaly příjmy, ale stoupaly výdaje. Opět tak prohloubil svou ztrátu.
Stát bolí hlavně úbytek příli´vu penběz z daní a poplatků, ale i ze sociálního pojištění.
Stát bolí hlavně úbytek příli´vu penběz z daní a poplatků, ale i ze sociálního pojištění. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ještě horší výsledek, než se experti odvážili hádat, vykáže letos česká ekonomika. Nasvědčuje tomu průběžné plnění státního rozpočtu, které dnes představil ministr financí Eduard Janota. Podle něj byl k poslednímu říjnovému dni schodek rozpočtu 138,1 miliard korun.

Před rokem byl přitom na konci října stát stále ještě „v plusu". Jeho hospodaření skončilo přebytkem 10,9 miliard korun.

Původně plánovaný schodek 38 miliard zmizel v nenávratnu už před několika měsíci. A na dohled je čtvrt bilionu, který donedávna nehádali ani největší pesimisté. Důvodem je i to, že při sestavování rozpočtu na letošní rok se s vlivem krize prakticky nepočítalo.

Do státní pokladny proudí ze zubožených podniků mnohem méně financí, zato na dávkách a důchodech platí stát mnohem víc, než předpokládal.

Říjnová čísla to opět potvrzují. Zatímco příjmy státní kasy poklesly o 8 procent, výdaje o 7,7 procenta stouply. Na meziročním poklesu se podepsal úbytek příjmů z daní a poplatků. Ty vynesly za deset měsíců o 52,7 miliardy korun méně než před rokem. O 30 miliard poklesly i příjmy z pojistného na sociálním zabezpečení.

Příliš vysoký schodek rozpočtu také vzdaluje Česko od roku přijetí eura. Aby se to mohlo stát, musí splnit takzvaná Maastrichtská kritéria, podle nichž nesmí mimo jiné schodek veřejných financí překročit tři procenta HDP. S odhadovanou výší schodku na úrovni 6,6 procenta HDP tak analytici posouvají nejzazší možný termín přijetí eura na rok 2015.

 

Právě se děje

Další zprávy