Cestovky začaly zachraňovat příští léto. Nabízí slevy

hp
2. 11. 2009 12:30
Cestovní kanceláře nabízejí ode dneška slevy na zájezdy v rámci First minute
S prvními mrazy začínají cestovní kanceláře myslet na léto.
S prvními mrazy začínají cestovní kanceláře myslet na léto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ode dneška až přibližně do března příštího roku si mohou klienti v cestovních kancelářích kupovat zlevněné zájezdy na příští léto. Cestovky spustily nabídky nazvané first minute.

Firmy tímto způsobem nabízejí lidem až desetiprocentní slevu na zájezdy, aby se vyhnuly potížím z letošní sezóny, kdy kvůli krizi nedokázaly prodat dostatek zájezdů. Potřebují naplnit kapacity v letních letoviscích i v nasmlouvaných charterových letech, za jejichž zrušení by musely zaplatit sto procent ceny.

V loňském roce prodaly cestovní kanceláře formou first minute skoro čtyřicet procent všech letních zájezdů, tedy téměř 800 tisíc zájezdů.

Na příští sezonu mají cestovní kanceláře připraveny asi dva miliony zájezdů, z nichž je osmdesát procent pozemní dopravou a zbytek leteckých.

Ačkoli kanceláře nabízejí cesty i do různých exotických zemí, podle viceprezidenta a mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury volí Češi pro svou dovolenou nejčastěji Chorvatsko, Slovensko, Itálii či Řecko.

Cestovní kanceláře zažívají v poslední době díky globální hospodářské krizi ekonomické potíže. V letošním roce neustálo finanční problémy šest tuzemských cestovních kanceláří, mezi nimiž byly například firmy Tomi tour, Relax max tours či Holiday.

 

Právě se děje

Další zprávy