Průmysl opět padal, čísla však vypadají hůř než realita

Veronika Skálová Veronika Skálová
30. 10. 2009 9:23
Předběžná čísla ukazují na téměř dvanáctiprocentní pokles výroby, ubylo i zakázek
Průmysl se pomalu stabilizuje, tvrdí analytici. Ilustrační foto.
Průmysl se pomalu stabilizuje, tvrdí analytici. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Září znamenalo pro český průmysl další citelný propad. Podle průběžných výsledků to konstatuje Český statistický úřad. Ten na jejich základě vyčíslil, že výroba klesla v září o 11,9 procenta a tržby dokonce o 16 procent.

Analytici však uklidňují, že jde o čísla neočištěná od sezónních vlivů. "Meziměsíčně by po očištění pravděpodobně došlo k dalšímu růstu. Údaj o průmyslu za září tak zapadá do scénáře, ve kterém se průmysl ČR stabilizuje," poznamenal Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Další měsíce vykáží podle analytiků lepší výsledky. Především proto, že v loňském čtvrtém čtvrtletí začala úřadovat hospodářská krize, a výsledky tedy byly horší než v září.

I když realita je o něco optimističtější než předběžná čísla, důvod k radosti lidé pracující v průmyslu rozhodně nemají. A to kvůli klesajícímu počtu zakázek.

"Hodnota nových zakázek je stále o téměř 14 procent nižší a v dalších měsících bude ještě bojovat s koncem šrotovného v okolních zemích, především v Německu," upozornil analytik Jiří Šimek ze společnosti Citco.

Na trvalé zlepšování si tak budeme muset počkat. Tvrdý bude podle odborníků pro průmyslové podniky hlavně prosinec.

"V prosinci a lednu se nejspíš dočkáme na trhu dalšího ochlazení a podniky budou nuceny dále hledat úspory a omezovat kapacity. Příští rok tak zřejmě přinese další nárůst nezaměstnanosti, která pravděpodobně přesáhne 10 procent," doplnil Petr Smutný, partner v oddělení Podnikových financí a restrukturalizací společnosti PricewaterhouseCoopers.

Na příští rok už analytici předpovídají dvouprocentní růst průmyslu.

 

Právě se děje

Další zprávy