Obamova léčba šokem zabrala, USA se loučí s recesí

Karel Toman
29. 10. 2009 15:16
Největší ekonomika světa rostla ve třetím čtvrtletí hlavně kvůli vládním pobídkám.
Barack Obama svůj projev pronesl ze srdce Wall Street, přihlížely mu tisíce lidí.
Barack Obama svůj projev pronesl ze srdce Wall Street, přihlížely mu tisíce lidí. | Foto: Reuters

Washington - Americká ekonomika rostla ve čtvrtletí od července do srpna nejrychleji za poslední dva roky. Oživení HDP o 3,5 procenta pomohly vládní pobídky hlavně tamní šrotovné a podpora nákupu nových domů.

Americké HDP vzrostlo poprvé od loňského druhého čtvrtletí  a jde o zatím nejsilnější signál, že nejdelší a nejhlubší recese od Velké hospodářské krize končí. Pozorovatelé ale varují před přílišným optimismem.

Trh práce totiž za oživením hospodářství i nadále zaostává. Ministerstvo práce dnes zveřejnilo, že počet nově propuštěných klesl po očištění o sezónní vlivy jen o tisícovku (minulý týden jich bylo 530 tisíc). Analytici přitom podle listu USA Today čekali pokles na 521 tisíc nově nezaměstnaných.

Bude však za tímto oživením následovat trvalý růst, nebo trvalé klopýtání, ptá se USA Today.

Výhled do nejbližší budoucnosti vypadá slibně. Třeba Saxo Banka očekává pro čtvrté čtvrtletí pro americkou ekonomiku růst o 2,9 % oproti předchozímu čtvrtletí. Vzdálenější budoucnost už ale tak zdravě nevypadá.

"Stimulace poptávky podle nás ale povede k přesunu poptávky, která následně bude chybět v budoucnu," tvrdí analytik Saxo Banky David Karbsol.

Dočasný úspěch léčby šokem

Podobně věc vidí i USA Today. Mnoho ekonomů je přesvědčeno, že zatímco recese, která začala v prosinci roku 2007, je minulostí, prudký růst ve třetím čtvrtletí byl poháněn hlavně vládními pobídkami a nechá za sebou vratkou ekonomiku," píše deník.

"Nenechejte se unést tímhle opravdu silným číslem, ekonomika stále přichází o pracovní místa a je slabá v mnoha místech svých samotných základů," varuje Patrick Newport, analytik IHS Global Insight. Podle něj se jen program „Cash for Clunkers" neboli americké šrotovné podílel na oživení poptávky z celé poloviny.

Americké hospodářství tak podle všeho prožívá po vládních stimulech jen dočasné zvýšení křivky jako tep pacienta po ráně kardiostimulátorem.

"Příští rok přinese pravděpodobně jenom velmi mírný růst kolem 1%. Hlavním břemenem zůstává rostoucí nezaměstnanost, která do konce roku pravděpodobně překročí hranici 10% a také problémy s přístupem k úvěrům a problémy s jejich nesplácením," soudí Petr Sklenář ze společnosti Atlantik Finanční trhy.

 

Právě se děje

Další zprávy