Kellner sobě. Miliardář skupuje vlastní investice

Adam Junek
30. 10. 2009 7:01
Striktně oddělovaná manažerská skupina PPF Investments se postupně stává součástí impéria PPF Group
Foto: PPF

Praha - Miliardový obchod sám se sebou a svými dlouholetými obchodními partnery provedl nejbohatší Čech Petr Kellner, hlavní akcionář skupiny PPF Group.

PPF Group totiž nakoupila akcie dříve striktně oddělované manažerské skupiny PPF Investments, o níž se v médiích často píše jako o Kellnerových bankéřích. PPFI prováděla rizikovější investice, do nichž se Petr Kellner chtěl pustit.

Dnes je ale podle zjištění Aktuálně.cz vše jinak. Velká PPF postupně pohlcuje tyto vyčleněné investice.

PPF Investments totiž částečně pozbyla svého smyslu. V rámci spolupráce s Generali vytvořila PPF korporaci PPF Partners, která se má věnovat stejným obchodům, pro něž byla vytvořena PPFI. A sám Petr Kellner si tak může přijít na pěkné peníze do své vlastní kapsy.

Sbohem, daňový ráji

Už v poslední výroční zprávě se píše: "V prosinci 2008 Skupina nakoupila 82 procent akcií společnosti PPF Investments Ltd. za částku 70 milionů eur (tehdy bezmála dvě miliardy korun, pozn. red.). Dokončení transakce je vázáno na budoucí splnění významných podmínek, proto nedošlo k přechodu kontroly, která by znamenala klasifikaci společnosti jako dceřiná společnost."

Akcionáři v daňovém ráji na ostrově Jersey registrované PPFI nemusejí být zveřejněni. Podle dřívějších oznámení byl hlavním akcionářem Tomáš Brzobohatý, šéf nového společného podniku PPF Group a Generali - PPF Partners, a menší podíly drželi Jiří Šmejc, menšinový akcionář PPF, a Petr Kellner.

Od loňského prosince došlo navíc k drobné změně.

"Po vzájemné dohodě byla vybraná aktiva pod správou PPF Investments, z portfolia investiční korporace PPF Alpha, odkoupena do skupiny PPF: převážná část do struktury PPF Partners za zhruba 250 milionů eur (přes šest miliard korun, pozn. red), zbytek přímo do skupiny PPF," sdělil Aktuálně.cz mluvčí PPF Group Alexej Bechtin.

Zbývá Ingosstrach

V PPF Alpha byly ukryty například akcie ArcelorMittal Ostrava z proslulého arbitrážního sporu mezi firmou Petrcíle a státem. PPFI je získala za necelou miliardu korun, prodávat je bude mateřské firmě ostravských oceláren - ArcelorMittal - za zhruba sedm miliard. Podle informací Hospodářských novin se Kellner podělí o zisk s dalším z českých boháčů Pavlem Tykačem.

Tím ale pohlcování Kellnerových investic Kellnerem nekončí. "Skupina PPF se také dohodla s akcionáři PPFI na postupném získání 100procentního podílu v manažerské společnosti PPF Investments Ltd. Transakce dosud není uzavřena a je vázána na splnění řady standardních regulatorních podmínek," doplnil Bechtin.

"Zbytková" PPFI v sobě ukrývá v zásadě jen jedno větší aktivum, a to podíl v ruské pojišťovně Ingosstrach, o jejíž ovládnutí již roky bojuje Kellner s ruským oligarchou Olegem Děripaskou.

 

Právě se děje

Další zprávy