Erste získala spořitelny korupcí, tvrdí exbankéři

Ekonomika Ekonomika
27. 10. 2009 12:00
Manažeři podají žalobu ve Spojených státech
Foto: Česká spořitelna

Vídeň - Dva bývalí úspěšní manažeři Erste Bank hodlají zažalovat tento finanční ústav kvůli podezření, že při privatizaci České spořitelny, Slovenské spořitelny a dalších bank ve východní Evropě uplácela. Podle tvrzení mužů, kterých se banka nedávno zbavila, akvizice rakouské Erste Bank provázelo podplácení politiků a vládních úředníků.

Erste Banka obvinění popírá a tvrdí, že je jen pomstou dvou bývalých zaměstnanců, které vyhodila za nekalé obchody se zlatem.

Hans Leitner a Hans Peter Andahazy spravovali v Erste fondy dceřiné společnosti Erste - Sparinvest v době rozšiřování banky do postkomunistických zemí. Podle nich se uplácelo především na Slovensku při privatizaci Slovenské spořitelny. Informaci s odvoláním na deník Die Presse a agenturu APA přinesl slovenský deník SME.

Šla "provize" od Erste i pro Macka?

O korupci v Česku se v této souvislosti psalo už v 90. letech. Deník MF Dnes tehdy napsal, že když Erste kupovala Českou spořitelnu, tehdejší místopředseda ODS Miroslav Macek dostal za zprostředkování obchodu 10 milionů korun.

Macek inkasoval peníze za pomoc Erste tak, že uzavřel smlouvu s poradenskou firmou CEBOC, kterou si před koupí spořitelny najala Erste. Macek poté odešel z vrcholné politiky.

Podle agentury APA nejsou český a slovenský případ korupce zdaleka jediné, které oba dnes už bývalí zaměstnanci Erste uvedli. Podobně se postupovalo i při privatizaci rumunské banky BCR.

Andahazy s Leitnerem se údajně rozhodli mluvit až teď proto, že dříve jako zaměstnanci banky nesměli.

Podle deníku SME jde o dlouholeté a úspěšné správce fondů, kteří dostali koncem roku hodinovou výpověď. Právě v tom Erste vidí pravou příčinu jejich obvinění.

Lež kvůli zlatu z Konga?

"Snaží se očernit banku, protože jsme je propustili," sdělil mluvčí Erste Bank Michael Mauritz. Podle něj oba muže banka vyhodila za podvody se zlatým prachem z Konga. "Teď vytahují staré fámy z novin," dodal mluvčí.

Leitner ale pro APA tvrdí, že byli propuštěni "bez specifických důvodů". Případem se zabývala i prokuratura, podle níž Sparinvest neměl důvod stěžovatele propustit. Ti se vzápětí obrátili na soud s obviněním, že jejich bývalý zaměstnavatel před prokuraturou falšoval důkazy.

Andahazy s Leitnerem teď chtějí Erste žalovat za podplácení v USA, kde jim to umožňují tamní zákony. Jestli se u soudu budou řešit i privatizace na Slovensku a v Česku, není zatím známo.

 

Právě se děje

Další zprávy