Lidé věří ekonomice méně než v září. Chystají se šetřit

Veronika Skálová Veronika Skálová
26. 10. 2009 9:36
Od února důvěra rostla, teď zase poklesla. Víc u spotřebitelů
Podnikatelé se obávají, že letošní Vánoce budou pořádně hubené.
Podnikatelé se obávají, že letošní Vánoce budou pořádně hubené. | Foto: Jan Langer

Brno - Budoucnost už sice nevidí tak černě jako před pár měsíci, ale hovořit o optimismu zatím stále není na místě. Podle čerstvých údajů Českého statistického úřadu se důvěra v českou ekonomiku od září opět snížila, a to o 0,6 bodu.

Přitom od letošního února, kdy dosáhla dna, neustále pomalu rostla. Důvěra poklesla mezi podnikateli i spotřebiteli. Rostla pouze v některých odvětvích služeb.

Podnikatelé propadli beznaději méně než spotřebitelé, jejich důvěra v budoucí vývoj klesla jen o 0,5 bodu, od loňského října však o 16,2 bodu.

Jako nejproblematičtější období vidí většina podnikatelů následující tři měsíce. "Vánoční svátky jsou vždy tím nejlepším obdobím v roce, ale podnikatelé očekávají zhoršení situace v oblasti jak výrobní činnosti, tak trhu práce," poznamenal Tomáš Volf ze společnosti Citco.

Výhled na půl roku dopředu hodnotili podnikatelé stejně jako v září.

Spotřebitelé jsou ve svém přístupu ještě pesimističtější. Jejich důvěra klesla o 1,3 bodu. Loňské hodnoty však byly ještě níž - současný index je stále o 0,2 bodu nad údajem z října 2008.

"Domácnosti pro následujících dvanáct měsíců počítají s ještě horším vývojem své finanční situace. Podíl respondentů, kteří budou v příštím období šetřit, se zvýšil," dodal analytik.

 

Právě se děje

Další zprávy