Krize žene lidi do kina. Letos jich bylo o 41 tisíc víc

hp
23. 10. 2009 10:35
Tuzemská kina navštívilo více lidí než loni touto dobou

Praha - Než by šetřili na vstupenkách, lidé před krizí prchají do světa iluzí stříbrného plátna. Dokazují to údaje Unie filmových distributorů. Podle nich se do kin od ledna do září přišlo přes 8,9 milionu diváků, tedy o 41 tisíc více než před rokem.

Tržby tuzemských kin se tak za tři čtvrtě roku zvýšily o 45,6 milionu korun na 899,8 milionu korun. Největší podíl na tržbách kin mají multikina, kterých nyní v Česku funguje dvacet čtyři.

Z loňské celkové tržby 1,22 miliardy korun jim patří více jak miliarda. Z celkového počtu loňských diváků jich multiplexy přitáhly 8,6 milionů, což je přibližně 67 procent. 

S rostoucím počtem diváků multikin ale klesá návštěvnost malých sálů; vřadě menších měst proto přestala kina promítat. V loňském roce nicméně kvůli nízké návštěvnosti také skončilo první multikino, a to pražské Cinema City v nákupním centru Novodvorská Plaza, které zde působilo dva roky.

Přitom se zvyšuje se cena vstupného. Za posledních devět let vystoupala průměrná cena vstupného českých kin z 68 korun na na 98. 

Loni si na film Bathory Juraje Jakubiska lístek zakoupilo přes 911 tisíc diváků. Příliv nových diváků pocítila kina i za hospodářské krize ve 30. letech. I tehdy lidé unikali k příběhům na plátně z denní reality.

 

Právě se děje

Další zprávy