Sarkozyho expert: Dolar za 1,50 euro je katastrofa

hp
20. 10. 2009 15:27
Henri Guaino varuje: Pokud kurz eura překročí hranici 1,50 dolaru, bude to pro evropský průmysl a evropskou ekonomiku katastrofa.
Foto: Jaroslav Jiřička

Paříž - Pokud kurz eura překročí hranici 1,50 dolaru, bude to pro evropský průmysl a evropskou ekonomiku katastrofa. Prohlásil to hlavní ekonomický poradce francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho Henri Guaino. Euro se dnes vyšplhalo těsně pod 1,50 USD, kde bylo naposledy loni v srpnu.

Pokles dolaru je podle Guaina důsledkem americké politiky snížit pomocí zvýšené inflace hodnotu jejich státního dluhu. V určité chvíli se silné euro stane pro Evropu nesnesitelnou zátěží a Evropa bude muset reagovat nejspíše tištěním peněz, což však rovněž povede k inflaci, dodal Guaino.

Od začátku roku euro k dolaru posílilo o zhruba sedm procent a dnes se dostalo až na 1,4995 USD. Na silné euro proti dolaru a jeho negativní vliv na podnikání si opakovaně stěžuje zejména šéf evropského výrobce letadel Airbus Louis Gallois.

"Hranice 1,50 USD/EUR je velmi důležitá a mohla by oslabování dolaru zbrzdit. Pokud však klesne dolar přes tuto hladinu, otevře se mu další prostor pro oslabení, což by mohlo znamenat pro korunu další zisky. V případě, že dolar bude dál klesat, pokoření hranice 17 korun za dolar je otázkou času," uvedl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citco.

Silné euro zdražuje evropský vývoz a snižuje konkurenceschopnost evropského zboží v cizině. Proto bývá posílení domácí měny ekonomy i veřejností vnímáno negativně. Podle ekonomů je slabší měna prospěšná především pro domácí exportéry, kteří zaměstnávají lidi. 

Díky oslabujícímu dolaru také stoupá cena ropy. Dnes dokonce dosáhla rekordní částky. Barel americké ropy byl dnes ráno k dostání za 80 dolarů, což je nejvíce v letošním roce.

 

Právě se děje

Další zprávy