Stát zaplatí rekordních 1,8 milionu za zakázku pro O2

Tomáš Fránek
19. 10. 2009 13:49
Jde o jednu z nejvyšších pokut, kterou kdy ministerstvo dostalo
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Ministerstvo zemědělství dostalo jednu z nejvyšších pokut, kterou kdy státní úřad dostal za porušení zákona při zadávání veřejných zakázek.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž ministerstvu za dva tendry na dodávku informačních technologií stanovil pokutu ve výši 1,8 milionu korun.  

Těsně před odchodem

Oba kontrakty s firmou Telefónica O2 byly uzavřeny letos v dubnu krátce před skončením mandátu bývalého ministra zemědělství Petra Gandaloviče; ministerstvo nevypsalo výběrové řízení. Smlouvy byly podepsány i přesto, že je úřad podepsat zakázal.

Šlo o zakázku za více jak půl miliardy korun. První zakázku za 199 milionů korun získala v dubnu Telefónica O2. Ve druhém případě bylo jediným uchazečem o provedení integrace webových portálů ministerstva za 370 milionů korun sdružení Telefóniky s firmou T-SOFT.

Podle antimonopolního úřadu ale nebyl důvod k tomu, aby ministerstvo zakázky dalo přímo O2. Ministerstvo se bránilo tím, že zakázku kvůli návaznosti na předchozí práce nemůže dostat nikdo jiný než Telefónica.

To ale úřad odmítl. "Úřad dospěl k závěru, že sice předložené znalecké posudky deklarují návaznost na předchozí realizované zakázky, avšak neprokazují, že by danou zakázku nemohl realizovat jiný dodavatel," uvedl místopředseda úřadu Kamil Rudolecký.

Zrušené je levnější

Nový ministr zemědělství Jakub Šebesta zakázky sice zrušil, kvůli nesouhlasu Telefóniky ale nakonec podepsal dodatky ke smlouvám na dodávku informačních technologií, podle kterých firma letos ministerstvu dodá informační technologie v hodnotě 164 milionů korun. Podle ministerstva jde o konečnou cenu.

Šebesta také odvolal odvolal ředitele odboru IT technologií Pavla Filípka.

Ministerstvo se může proti verdiktu antimonopolního úřadu odvolat.

 

Právě se děje

Další zprávy