Na pojišťovny prší hlášení o škodách při kalamitě

Ekonomika Ekonomika
16. 10. 2009 14:16
Stovky lidí už škody způsobené počasím ohlásily, další čekají pojišťovny příští týden.
Sníh škodí stejně jako v prosinci nebo lednu.
Sníh škodí stejně jako v prosinci nebo lednu. | Foto: Tomáš Krajina

Brno - Množství práce teď nevybočuje z průměru, hlásí pojišťovny po sněhové kalamitě. Pokud by ovšem byl prosinec nebo leden, dodávají rychle. Nejvíc hlášení přichází od majitelů aut, kteří v nezvyklém počasí havarovali, ale také od majitelů domů. Zjistila to ČTK v anketě mezi pojišťovnami.

Například Česká pojišťovna jen do dnešního dopoledne přijala tisícovku hlášení o škodách způsobených sněhem, větrem a dalším "nadělením" počasí.

"Podle předběžných údajů jde o škody za několik desítek milionů korun. V porovnání s jiným roky jde o značný nárůst. Navíc kolonku 'tíha sněhu' už naši likvidátoři v hlášení z října nevyplňovali dlouhá léta," poznamenal mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Nejvíce bylo podle něj dopravních nehod, v padesátce případů ničila domy vichřice, čtyřicítku má na svědomí tíha nebo sesuv sněhu, další pak popadané stromy nebo stožáry.

Několik set hlášení poslali už i klienti Kooperativy. Škody půjdou pravděpodobně do milionů. "Pojistných událostí je nejvíce u vozidel, ale dost jich je i na rekreačních objektech, a to především na Liberecku a Jablonecku. Bohužel spoustu motoristů zastihla zima nepřipravené, část škod je následkem nepřezutí letních pneumatik," konstatoval mluvčí Kooperativy Marek Vích.

A na nedostatek práce si nemohou stěžovat ani v jiných pojišťovnách.

"Aktuální počet hlášených událostí by nebyl výjimečný, pokud by byl prosinec nebo leden," konstatoval Tomáš Hejda z ČSOB pojišťovny.

Uniqa sleduje nárůst hlášení oproti běžnému říjnu o deset až patnáct procent. Všechny pojišťovací ústavy se ale shodují, že největší nápor hlášení je teprve čeká.

"V obdobných situacích klienti vždy nejprve odstraňují následky škod a teprve v následujících dnech kontaktují pojišťovny s hlášeními pojistných událostí. Proto předpokládáme, že hlášení škod budou přicházet hlavně po uplynutí víkendu," uvedla mluvčí pojišťovny Allianz Pavla Paseková.

 

Právě se děje

Další zprávy