Sbohem, euro. Veřejné finance skončí schodkem 6,5 %

Tomáš Fránek
16. 10. 2009 10:19
Česko nesplní podmínky pro přijetí eura
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Schodek veřejných financí by měl v letošním roce stoupnout na 6,5 procenta hrubého domácího produktu.

Potvrdil to premiér Jan Fischer na setkání se Slovensko-českou obchodní komorou. Premiér je tak větší optimista než ministr financí Eduard Janota - ten už dříve uvedl, že schodek veřejných financí dosáhne 7,4 procenta HDP.

Špatné veřejné finance

Loňský schodek byl přitom 2,1 procenta HDP, příští rok by se měl pohybovat kolem 5,5 procenta.

Schodek by tak podle důvodové zprávy ministerstva financí měl dosáhnout 220 miliard, pesimistické scénáře počítají s deficitem až 250 miliard. Původní rozpočet sestavený bývalým ministrem Miroslavem Kalouskem počítal se schodkem 38 miliard.

Česko tak letos ani příští rok nesplní tříprocentní hranici pro přijetí eura.

Česko má přitom podle Evropské komise nadále jedny z nejhorších veřejných financí v Evropské unii. EK stále vede Česko ve skupině nejvíce rizikových zemí. Problémem je především jejich dlouhodobá neudržitelnost.

Úsporný balíček, který by měl snížit deficit státního rozpočtu na příští rok z 230 miliard na přibližně 163 miliard korun, dnes premiér označil za nutné východisko z nouze. Zároveň upozornil, že balíček nesmí vést k přesvědčení, že reformy již nejsou potřeba.

Celoevropský problém

"I bez krize by měla ekonomika do budoucna potíže. Je těžké si takovou skutečnost uvědomit a nerezignovat na reformy," dodal Fischer.

Rozpočtové deficity se propadly ve všech členských státech EU a v současnosti neexistuje žádná ze 27 zemí, které by se hospodářský propad vyhnul. Ještě v roce 2007 průměrná výše rozpočtových schodků v EU činila 0,7 procenta HDP, což byl nejlepší výsledek za posledních 30 let. V letošním roce by ovšem tato hodnota měla dosáhnout šesti procent a v příštím roce dokonce sedmi procent.

"Dlouhodobou udržitelnost veřejných financí nesmíme ignorovat. Růst deficitů a dluhů je ohromující, dopad stárnutí populace přitom může mnohokrát převýšit dopady současné krize," uvedla komise.

 

 

Právě se děje

Další zprávy