Velké americké banky hlásí zázrak: návrat k zisku

Zdeněk John
15. 10. 2009 14:58
Hodnota indexu Dow Jones vyvolává ve Spojených státech nadšení
Výsledky klíčových společností za třetí čtvrtletí zatím vypadají optimisticky.
Výsledky klíčových společností za třetí čtvrtletí zatím vypadají optimisticky. | Foto: Reuters

New York - Kdysi největší americká finanční skupina Citigroup se vrátila k zisku a není sama.

Citigroup vydělala 101 milionů dolarů (asi 1,76 miliardy Kč), což představuje zásadní obrat v hospodaření ústavu, napsala agentura Reuters. Totéž hlásí Goldman Sachs, která se zvýšila zisk oproti loňskému třetímu čtvrtletí o 277 procent.

Už před Citigroup a goldman Sachs přišla se svými výsledky za třetí čtvrtletí další banka JPMorgan. A to byl moment, který odbrzdil nadšení investorů a vyhnal akcie v New Yorku nejvýš od října 2008. JPMorgan má totiž mnohem lepší výsledky, než se čekalo: čistý zisk ve výši 3,6 miliardy dolarů.

Nejslavnější akciový index světa, Dow Jones, se zhruba po roce dostal nad hranici 10 tisíc bodů. Na Wall Streetu ale šampaňské bouchá jen potichu: Dow Jones je totiž stále daleko od svého vrcholu před propuknutím ekonomické krize a americká ekonomika zdaleka nemá nejhorší za sebou, shodují se experti.

Na svá historická maxima ztrácí akcie v USA zhruba 40 procent, proti svému největšímu dnu před půl rokem však mají náskok 55 procent.

V pátek přijde se svými výsledky Bank of America.

Ve Spojených státech je v plném proudu takzvaná výsledková sezóna, kdy jedna za druhou velké firmy prozrazují, jak se jim dařilo ve třetím čtvrtletí. Při předchozí výsledkové sezóně (za pololetí) začal růst burz, protože čísla z firem byla nad očekávání. Obavy, že tomu tentokrát bude naopak, zatím berou za své.

Burzy rostou i v Evropě, ale zatím opatrněji než v USA.

 

Právě se děje

Další zprávy