Majitel Novy přiznal potíže, akcie prudce padají

Zdeněk John
14. 10. 2009 13:44
Společnost CETV přišla o třetinu inzerce a situace se hned tak nezlepší.
Ordinace v růžové zahradě patří k vlajkovým lodím televizní stanice.
Ordinace v růžové zahradě patří k vlajkovým lodím televizní stanice. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Majitel televize Nova, společnost CME, přiznává, že se na ní podepsala ekonomická krize a s ní spojený úbytek inzerce mnohem víc, než se dosud zdálo.

Generální ředitel CME Adrian Sarbu v rozhovoru pro agenturu Bloomberg řekl, že celoroční výsledek společnosti bude zásadně horší oproti očekáváním analytiků.

"Bohužel tento rok byl špatný na všech našich trzích a čtvrté čtvrtletí tomu bude odpovídat," řekl Sarbu.

Majitel Novy pocítil až dosud propad inzerce zhruba o třetinu a do konce roku nečeká výrazné zlepšení. Firmy, kterým dramaticky ubývají zakázky, přiškrtily mnohé náklady a výdaje na reklamu a byly v mnoha z nich první, které vzaly za své.

Ve třetím čtvrtletí roku se sice dostavilo oživení, ale zdaleka na takové, jaké by Nova a spol. potřebovaly k úplnému zotavení z krizového roku.

"Očekáváme za letošní rok dvaceti až třicetiprocentní propad výdajů o na televizní reklamu na trzích, kde má zastoupení," zhodnotil Sarbu dopad na svou CME.

Tato společnost je nejen majitelem Novy, vlastní také televizní a mediální společnosti v dalších zemích střední a východní Evropy. Jednou z nich je i Ukrajina, kterou Sarbu označil za výjimku z trendu - tam příjmy televize rostou.

Akcie společnosti CME se obchodují na burze v Praze a v USA. Po oznámení Sarbua prudce propadly o několik procent. Nyní jedna stojí necelých šest set korun, na počátku roku, v době nejhlubšího propadu inzertních příjmů se dala pořídit i za polovinu.

Naopak v dobách největší slávy, v roce 2007, stála přes 2000 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy