Komise kárá Česko: veřejné finance jsou rizikové

Ekonomika Ekonomika
14. 10. 2009 14:35
Evropská komise přeřadila Česko do skupiny států s nejrizikovějšími veřejnými financemi.
Foto: Reuters

Brusel - Česká republika má ve veřejných financích nepořádek, Evropská komise ji řadí do skupiny nejrizikovějších zemí v Unii. Informovala o tom ČTK.

Jednotlivé členské státy jsou rozdělené do tří skupin podle stavu veřejných peněz. Česká republika je v té poslední, nejhorší, už od roku 2006. Patří tak mezi státy, jejichž veřejné finance nejsou bez citelné reformy dlouhodobě udržitelné.

Mezi státy s nejrizikověji se vyvíjejícím rozpočtem je například i Kypr, Irsko, Řecko, Španělsko, Lotyšsko, Velká Británie i Slovensko.

Za jedinou možnou cestu nápravy této situace označila komise ambiciózní konsolidační programy na snížení dluhů a deficitů v následujících letech i hluboké reformy sociálního systému.

Dala tak zapravdu ministru financí Eduardu Janotovi. "V této souvislosti bych chtěl připomenout, že ministerstvo financí musí připravit soubor opatření, která v nejbližších letech povedou ke snížení deficitu veřejných financí na úroveň tří až čtyř procent HDP,"  reagoval na zprávu Janota.

Kromě jiného je bolavou patou české ekonomiky důchodová politika, která podle komise potřebuje zásadní reformu.

Česko se sice mohlo až dosud chlubit jedním z nejnižších státních dluhů v Unii, ale rychlost zadlužování neustále stoupá. Nezadržitelně roste i schodek letošního rozpočtu. Původně měl být jen 3,9 procenta HDP, ale už nyní se odhaduje, že dosáhne 5,5 procenta. Bez schválení úsporného balíčku by mohl vyletět až na 7 procent hrubého domácího produktu, což by zničilo stabilitu veřejných financí.

Propad se však nevyhnul žádné ze sedmadvacítky, deficity rozpočtů se propadají všude. Zatímco před dvěma lety byl průměr schodků v Unii jen 0,7 procenta HDP, tedy nejníže za posledních třicet let, letos nejspíš dosáhne šesti procent HDP a v příštím roce dokonce možná sedmi.

 

Právě se děje

Další zprávy