Slogan Všichni jsme v národním týmu není jen pro Prahu

Tomáš Fránek
15. 10. 2009 12:25
Lidé si podle úřadu tento slogan nespojují s olympiádou
Foto: repro Aktuálně.cz

Brno - Slogan Všichni jsme v národním týmu, který jako jedno z hlavních hesel používala Praha ve snaze získat pro město pořadatelství olympijských her, si hlavní město nemůže chránit jen pro sebe.

Společnost Praha Olympijská, která má za úkol propagovat olympijské ambice Prahy, totiž neuspěla u Úřadu průmyslové vlastnictví s žádostí o výlučnou ochranu tohoto sloganu.

Podle právníků společnosti je přitom slogan v české společnosti jednoznačně vnímaný v souvislosti s pořádáním olympijských her v Praze. "Přihlašovaný slogan se vryl do paměti českých spotřebitelů díky rozsáhlé marketingové kampani, kdy se stal symbolem pro podporu uspořádání olympijských her v České republice," uvedli zástupci společnosti v žádosti o registraci značky.

Má to i mezinárodní výbor

Fakta:

  • Slogan použila Praha při reklamní kampani, při které představovala kandidatůru na olympijské hry v roce 2016.
  • Na reklamních poutačích s nápisem "Všichni jsme v národním týmu" se objevili herci Jan Tříska, Pavel Liška a Václav Vydra, zpěvačka Helena Zeťová a frontman kapely Kryštof Richard Krajčo, oštěpařka Barbora Špotáková, trojskokanka Šárka Kašpárková a paralympijský vítěz a mistr světa v silniční cyklistice Jiří Ježek.

Podle zástupců Prahy Olympijské je to podobná situace jako u Mezinárodního olympijského výboru, který si nechal zaregistrovat a celosvětově chránit slovní spojení Celebrate Humanity (oslavovat lidství).

Úřad ale rozhodl, že slogan Všichni jsme v národním týmu postrádá jakoukoliv míru fantazie či originality, která by z něj udělala jedinečnou značku.

Podle předsedy úřadu Josefa Kratochvíla je slovní spojení "národní tým" vnímáno jako sportovní družstvo reprezentující jeden stát.

"Při vyslovení označení 'Všichni jsme v národním týmu' pak dojde průměrný spotřebitel k závěru, že lidé, kteří toto prohlásí, aktivně zastupují Českou republiku, resp. jakýkoliv jiný stát, v mezinárodní soutěži," uvedl šéf úřadu. Podle něj slogan nemá žádnou rozlišovací schopnost.

A srovnání s heslem Mezinárodního olympijského výboru neobstojí. "U ochranné známky Společenství ve znění Celebrate Humanity se nejedná o srovnatelný případ, neboť uvedená ochranná známka má jistý stupeň originality a fantazie, vzhledem k jejímu všeobecnému významu, to je oslavování podstaty člověka," rozhodl úřad.

A tak tomu prý v českém případě není.

Praha původně zvažovala svoji kandidaturu na pořádání olympijských her na roky 2016 nebo 2020. Ve druhém termínu se nakonec rozhodla nekandidovat vzhledem k ekonomické krizi.

Primátor Pavél Bém na svém blogu na Aktuálně.cz ale napsal, že Praha by měla o olympiádu usilovat i nadále.

 

Právě se děje

Další zprávy