Firma využila Neumannovou, platí jenom 100 tisíc korun

Tomáš Fránek
14. 10. 2009 16:20
Spor znovu řešil Vrchní soud v Olomouci, kam se obrátila firma PSK MONT
Prezidentka mistrovství světa Kateřina Neumannová na tiskové konferenci Svazu lyžařů České republiky před začátkem šampionátu.
Prezidentka mistrovství světa Kateřina Neumannová na tiskové konferenci Svazu lyžařů České republiky před začátkem šampionátu. | Foto: Ondřej Besperát

Olomouc - Olympijská vítězka Kateřina Neumannová dostane od firmy PKS MONT odškodné ve výši 100tisíc korun za to, že firma bez svolení lyžařky použila její fotografii na reklamním letáku.

Je to podstatně méně než požadovala Neumannová a než jí přisoudil Krajský soud v Brně. Ten jí přiznal odškodné ve výši 450 tisíc korun, firma se navíc měla veřejně omluvit. To nyní nemusí.

Firma ze Žďáru nad Sázavou PKS Mont Neumannovou vytiskla na leták, kterým inzerovala svá plastová, dřevěná a hliníková okna, aniž s Neumannovou měla smlouvu.

Dlouhá zima na Moravě

Na letáku stálo: "Prodlužujeme platnost mimořádné zimní slevy na naše okna až do konce května! Jako partnerovi lyžařských závodů Zlatá lyže v Novém Městě na Moravě nám dlouhá zima nevadí!"

Neumannová firmu zažalovala kvůli porušení svých práv k podobě a podobizně. O případu už rozhodoval jak Vrchní soud v Olomouci, tak Krajský soud v Brně.

Brněnský soudce Michal Ryška napodruhé rozhodl, že Neumannová má nárok na odškodnění ve výši 450 tisíc korun, což je na české poměry vysoká částka. Práva k podobě a podobizně patří podle soudce mezi významnými osobnostmi mezi "významné statky" a v porovnání s běžnými občany mají rozsáhlou přidanou hodnotu. "Je nepřípustné, aby na těchto osobách někdo parazitoval," uvedl Ryška.

"Částka 450 tisíc korun je dle názoru soudu přiměřená, vyvážená a spravedlivá," dodal Ryška.

Přiměřená částka

Firma se ale znovu obrátila na Vrchní soud. Podle ní Neumannová neprokázala, že byl leták distribuován široké veřejnosti a neprokázala ani v jakém počtu měly být letáky šířeny a v jakém období.

Stejně tak neprokázala, že by za souhlas s uveřejněním podobizny na takovém letáku měla obdržet právě částku 450 tisíc korun
Podle firmy byla Neumannová na letáku velice těžko rozpoznatelná a postavu lze spíše vnímat jako postavu lyžařky.

Podle soudců Vrchního soudu Neumannová neprokázala, že by letáky byly šířeny po celé republice a nemá tedy nárok na tak vysoké odškodné a omluvu.

Případ ale podle všeho nekončí. Neumannová totiž zvažuje možnost obrátit se s dovoláním na Nejvyšší soud.

 

Právě se děje

Další zprávy