Varšava šlape Praze na paty u lidí, kteří mají peníze

Veronika Skálová Veronika Skálová
12. 10. 2009 9:17
Praha v atraktivitě pro investory klesla, ale je první ze střední Evropy
Varšava je nejlepší město v Evropě pro expanzi.
Varšava je nejlepší město v Evropě pro expanzi. | Foto: wikipedia.org

Praha - Londýn je snem každého investora, nejlépe se žije v Barceloně a Varšava se může v průběhu příštích pěti let těšit na největší příliv obchodních společností. Praha má v každoročním žebříčku měst atraktivních pro podnikání jediné prvenství. Je nejvýše umístěným středoevropským městem. Na paty jí však šlape právě zmíněná Varšava a Budapešť.

Studii Monitor evropských měst zpracovala už podvacáté společnost Cushman & Wakefield, která do průzkumu každoročně zahrnuje pět stovek největších evropských společností.

Pozice Londýna na prvním místě, Paříže a Frankfurtu na dalších dvou, je poměrně stabilní. Hlavní město Spojeného království si vede dobře v polovině z dvanácti sestavovaných žebříčků - kromě atraktivity boduje i v přístupu na trhy, dostupnosti kvalifikovaných zaměstnanců a v mezinárodní dopravní obslužnosti. Mezi jeho zápory však patří vysoké náklady i úroveň znečištění.

Praha sice meziročně propadla o dvě příčky, stále však zůstává nejlépe umístěným středoevropským městem. Své pozice si může vážit o to víc, že v roce 1990 byla až druhá - za Budapeští. To polská Varšava může slavit větší úspěch.

Podařilo se jí z první pozice sesadit letitou jedničku v žebříčku nejvhodnějších míst pro rozšíření společnosti. Na první příčce totiž dlouho sídlila Moskva. Prahu poslaly evropské společnosti až na osmé místo. Nadšení východem Evropy ale přesto vyprchává.

"Zatímco cílem firem v minulosti byla především města ve východní Evropě, tento rok jsme svědky přesunu zájmu směrem k větším městům a západní Evropě. Souvisí to patrně s dobrým přístupem na silné trhy daných firem, tedy faktorem, jenž v expanzi hraje jednu z dlouhodobě nejdůležitějších rolí," konstatoval Alexander Rafajlovič, vedoucí oddělení průzkumu trhu z pražské kanceláře Cushman & Wakefield.

 

Právě se děje

Další zprávy